Leacurile din pătrunjel ţin inima sănătoasă!

20 octombrie 2012 14:09   Sănătate
Ultima actualizare:

În popor, remediile pe bază de verdeţuri sunt folosite cu succes în diverse probleme de sănătate. De exemplu, pătrunjelul fiert în lapte se folosea ca leac pentru durerile cauzate de orice fel de rană. Mai multe despre acest subiect află din revista „Click! Sănătate" de octombrie.

Decoct pentru hipertensiune

Leacurile din pătrunjel sunt de ajutor în cazul litiazei renale şi a celei biliare. Se prepară un decoct din 20 g de rădăcină tăiată mărunt, care se pune la fiert în jumătate de litru de apă. Decoctul se fierbe la foc mic 20 de minute, după care se lasă vasul acoperit alte 15 minute.

Se beau câte 2-3 căni de decoct pe zi, în mai multe reprize, până la reducerea simptomelor. Pentru hipertensivi e indicat decoctul în vin. Se toacă 10 fire de pătrunjel şi se fierb 10 minute într-un litru de vin alb.

După ce s-a răcit, se adaugă 300 g de miere, după care se strecoară şi se păstrează decoctul la frigider. Din el se beau câte 200 ml de trei ori pe zi, 10-12 zile. La fel de bun este şi decoctul din seminţe (se fierb cinci minute 50 g de seminţe într-un litru de apă), care este de ajutor în reumatism.

Pulberea din leuştean, «calmant» pentru nervi

Pentru tratarea constipaţiei şi a diareei este indicată infuzia de leuştean, care se prepară din 2 linguriţe de frunze uscate la 200 ml de apă clocotită.

Se lasă cana acoperită 10 minute, după care se beau câte 2 căni pe zi, până la dispariţia simptomelor. Pentru calmarea durerilor de stomac e recomandat vinul din rădăcină de leuştean.

Se pune rădăcină de leuştean (150 g) la macerat în alcool de 70 de grade, 12 ore. Se adaugă un litru de vin şi se lasă vasul acoperit 10 zile, timp în care se agită zilnic. Se iau câte 3 linguri pe zi înainte de cele trei mese.

Sucul de mărar te ajută să dormi

Pentru tratarea insomniei, a colicilor şi a stărilor de vomă se prepară o infuzie din seminţe de mărar. Se lasă 15 minute o linguriţă de seminţe măcinate în 200 ml de apă fierbinte şi se bea câte o cană de infuzie călduţă de trei ori pe zi, până la reducerea simptomelor.

În cazul afecţiunilor cardiace sau balonării, se poate încerca infuzia din frunzele şi tulpinile mărarului. Se adaugă 1-2 linguriţe de frunze şi tulpini uscate şi mărunţite la 200 ml de apă clocotită şi se lasă vasul acoperit 20 de minute.

După ce s-a răcit, se beau câte 2 căni de infuzie pe zi, timp de două săptămâni.

Mai multe