Legumele galbene şi verzi ajută vederea
Experţii sunt de părere că degenerarea maculară e principala cauză a apariţiei orbirii în rândul persoanelor cu vârste peste 50 de ani. Aşa că legumele verzi şi galbene în combinaţie cu ouăle pot preveni această boală de ochi.
Dar când apare maladia? Când celulele maculei nu mai funcţionează. Macula e o mică zonă situată în centrul retinei, acolo unde se focalizează razele de lumină, şi este responsabilă pentru vederea frontală, vederea de aproape şi perceperea culorilor.
Nu există tratament pentru această afecţiune, iar opţiunile sunt foarte limitate în ceea ce priveşte încetinirea procesului. Conform Reuters, cercetătorii ştiu că această boala este influenţată de factori genetici şi favorizată de fumat. Iar, în timpul studiului s-a constatat că persoanele a căror dietă a fost formată în proporţie de 20% din alimente care conţineau luteină şi zeaxantină au prezentat cu 35% mai puţine riscuri de a-şi pierde vederea.
Cele două substanţe protejează vederea de maladii.
Luteina şi zeaxantina sunt depozitate în ochi şi acţionează ca antioxidanţi, neutralizând acţiunea radicalilor liberi. Se găsesc în ouă, spanac, varză creaţă, napi, broccoli, dovlecei, mazăre, fasole verde, ardei gras, varză de Bruxelles, porumb, portocale, mango, kiwi, prune, pepene, struguri şi piersici.