Legumele şi brânza, bune contra anemiei
Anemia e o afecţiune care arată diminuarea cantităţii de hemoglobină din sânge. Hemoglobina e o substanţă care se află în globulele roşii care transportă oxigen de la plămâni la toate celulele corpului.
Fără destul fier, corpul produce globule roşii mai mici şi mai puţine, rezultatul fiind că celulele corpului nu vor fi alimentate cu destul oxigen.
Dieta este cel mai bun remediu
Una dintre cauzele frecvente ale anemiei este lipsa de fier, de aceea o alimentaţie bogată în alimente care conţin vitamine şi minerale vă poate pune din nou pe picioare.
Introduceţi în dietă alimente bogate în vitamina B12, mâncaţi mai multe proteine şi nu uitaţi de sucurile de fructe bogate în vitamina C.
Când mergem la medic
Anemia uşoară poate trece neobservată sau doar cu simptome uşoare cum sunt ameţelile, insomniile sau stările de oboseală prelungite.
Însă ea nu trebuie subestimată. O anemie severă care reiese din valoarea hemoglobinei sub 8 grame, poate duce la afecţiuni grave.
Cum afectează anemia
La risc sunt copiii şi femeile însărcinate. Bebeluşii şi copiii mici care au anemie din lipsă de fier pot avea întârzieri de creştere sau pot să înceapă să meargă sau să vorbească mai târziu.
Ei pot fi iritabili şi să aibă deficit de atenţie. Aceste probleme de obicei dispar când dispare deficienţa de fier. Dacă anemia nu e tratată, problemele pot rămâne permanente.
Cum tratăm anemia
Pe lângă o dietă diversificată, medicul poate prescrie şi suplimente cu fier. Sunt recomandate sărurile feroase sub formă lichidă şi în combinaţie cu alte vitamine şi minerale.
Alimente pentru anemici
Bogate în proteine: carne de pui, peşte, lactate, ouă, unt de arahide, nuci şi seminţe, toffu, soia, cereale, fructe şi legume.
Bogate în fier: ficat (de pui sau de porc), carne roşie slabă (porc, miel, vită) cereale, arahide, orez, paste, toffu, legume (broccoli, sparanghel, mazăre, linte, spanac, varză), caise uscate.
Bogate în vitamina B 12: gălbenuş de ou, legume (fasole, linte, spanac, varză, cartofi), soia, alune, fructe (portocale, banane, piersici), nuci.
Bogate în vitaminele B şi C: lămâi, portocale, clementine, grepfrut, kiwi, fructe de pădure, nectarine, mango, piersici, roşii, varză, broccoli, ardei.