Lemongrassul, planta care te scapă de afecţiunile digestive

13 octombrie 2020 17:08   Sănătate
Ultima actualizare:

Folosit în bucătăria asiatică, dar şi în industria farmaceutică, lemongrassul se poate lăuda cu calităţi nutriţionale aparte.

Printre beneficiile consumului acestei plante se numără ameliorarea problemelor digestive, a insomniei, a problemelor respiratorii, precum şi a infecţiilor sau reumatismului.

  • Colesterolul “rău”. Lemongrassul poate echilibra nivelul de colesterol din sânge. Studiile arată că un consum regulat de lemongrass poate menţine valorile colesterolului în limitele normale. Astfel, se reduce riscul de afecţiuni cardiovasculare precum ateroscleroza.
  • Afecţiuni digestive. Uleiul de lemongrass are proprietăţi antibacteriene ce ajută organismul să lupte cu infecţiile cauzate de patogeni ca Helicobacter pylori sau E. coli. Lemongrassul e eficient în tratarea gastritei şi a ulcerului gastric, îmbună­tă­ţeşte tranzitul intestinal şi susţine procesul digestiv. Da­torită proprietăţilor sale antiinflamatoare, este eficient şi în tratarea colitei ulce­ra­tive, a diareei, a senzaţiei de greaţă şi a crampelor ­abdominale.
  • Detoxifiant. Datorită proprietăţilor sale diuretice, lemongrassul are abilitatea de a stimula eliminarea toxinelor din organism. Fiind un diuretic eficient, îmbunătăţeşte şi funcţionarea aparatului urinar.
  • Stafilococul auriu. Studiile au dovedit faptul că uleiul esenţial de lemongrass are capacitatea de a lupta împotriva stafilococului auriu. Acesta conţine fenoli care se răspândesc rapid în organism şi împiedică activitatea stafilococică.
  • Insomnie. Lemongrassul calmează atât musculatura, cât şi sistemul nervos, ajutând organismul să se relaxeze astfel încât somnul să se instaleze în voie. Studiile au arătat că ceaiul de lemongrass are efecte sedative.
  • Afecţiuni respiratorii. Este adesea folosit în medicina ayurvedică datorită efectelor sale vindecătoare la capitolul afecţiuni ale aparatului respirator.
  • Infecţii. Lemongrassul acţionează precum un antiseptic, fiind eficient în tratarea infecţiilor, în mod special ale celor dermatologice.
  • Dureri articulare. Durerile articulare cauzate de reumatism pot fi ameliorate prin aplicarea compreselor cu lemongrass.
  • Obezitate. Lemongrassul e eficient în combaterea obezităţii şi previne acumularea de grăsime la nivelul abdomenului, scrie doc.ro.

Cum se poate folosi

Lemongrassul este folosit în bucătărie, pentru aromatizarea preparatelor culinare. Acesta poate fi adăugat peste friptură, în salate, în supe. 

La fel ca şi frunzele de dafin, frunzele de lemongrass pot fi scoase din mâncare după gătire, întrucât au eliberat deja uleiurile esenţiale care potenţează gustul preparatelor culinare. De asemenea, lemongrassul uscat poate fi măcinat şi folosit pe post de condiment. Şi ceaiul de lemongrass reprezintă o variantă pe care o poţi încerca. Lemongrassul se găseşte în varianta proaspătă, uscat sau  măcinat în hipermarketuri sau magazine mari. Alege varianta potrivită în funcție de modul în care vei folosi lemongrassul.

Mai multe