Lime, un fruct cu multiple beneficii pentru sănătate. Tratează o multitudine de afecțiuni

24 iunie 2024 5:39   Sănătate

Lămâiul verde este un fruct citric bogat în substanţe nutritive, recunoscut pentru aspectul şi aroma sa specifică. Conţine vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, sodiu, grăsimi trans, grăsimi mononesaturate, grăsimi polinesaturate, grăsimi saturate, zaharuri, fibre şi alţi carbohidraţi.

Poţi consuma aceste citrice în numeroase reţete culinare sănătoase sau pur şi simplu cu apă călduţă, când vrei să scapi de rinite sau să slăbeşti mai uşor, prin detoxifiere. Are un conţinut scăzut de carbohidraţi, calorii şi zero grăsimi.

Beneficii

- Sucul de lime mexican este folosit pentru că tratează problemele hepatice, stimulează digestia, vindecă hemoragii intestinale, palpitaţii cardiace, hemoroizi, tuse convulsivă, cefalee, artrită, reumatism, respiraţie urâtă, căderea părului. Mai mult, poate fi şi dezinfectant pentru ulcere atunci când este utilizat ca şi cataplasme.

- Sucul ajută, de asemenea, la eradicarea iritaţiilor şi umflăturilor cauzate de muşcăturile de ţânţar. Se poate folosi în cataplasme pe cap pentru a atenua nevralgia.

- Decoctul preparat din frunze e folosit ca picături pentru ochi şi pentru băi în caz de febră. ­Folosiţi-l ca gargară sau apă de gură pentru dureri în gât.

- Beţi ceai făcut din frunze pentru uz intern în tratarea răcelilor şi durerilor de cap.

- Aplicaţi sucul extern pentru a curăţa rănile.

- Consumaţi amestecul din o linguriţă cu miere, suc de ghimbir, suc de lime şi un vârf de piper pentru sughiţ.

- Pentru ureche, folosiţi două picături de suc proaspăt de lime, amestecat cu apă. Aplicaţi sub formă de picături.

- Pentru constipaţie, beţi un pahar de suc de lime cu apă dimineaţa pe stomacul gol.

- Faceţi o mască anti-bacteriană din pastă de frunze de lime cu un vârf de turmeric, scrie sfatnatusirst.ro.

Cum se consumă

- Este utilizată în băuturi alcoolice.

- De asemenea, este folosită pentru prepararea conservelor sărate, murături, gemuri, băuturi, jeleuri şi marmeladă.

- Uleiul esenţial de lime este folosit pentru aromatizarea prăjiturilor, a băuturilor răcoritoare, a îngheţatei, a jeleurilor şi a altor produse alimentare.

- Sucul e folosit pentru aromatizarea cărnii, a sosului, a ceaiului, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice.

- Fructele pot fi făcute sirop.

Lucruri mai puţin ştiute

- Uleiurile esenţiale şi extractele de Lime din frunze şi coajă sunt utilizate în săpun, parfumuri, aromaterapie şi produse de curăţare.

- Sucul extras din lime este utilizat în procesul de vopsire a pielii.

- India este considerată cel mai mare producător de lime din lume.

- Fiind o plantă perenă, are durata de viaţă de peste 10 ani.

Mai multe