LINTEA te ajută să te refaci după boală

21 februarie 2012 15:07   Sănătate
Ultima actualizare:

Fie că vorbim de soiul verde sau roşu, lintea este un aliment complex din punct de vedere nutritiv, bogat în minerale precum potasiu, fosfor, fier, calciu şi zinc, vitaminele A, C, PP şi grupa B-urilor. Iată de ce este bine s-o preparaţi cât mai des.

Grăbeşte recuperarea după boală

Această leguminoasă asigură rezistenţa la efort şi este recomandată persoanelor în convalescenţă, datorită belşugului de substanţe hrănitoare.

Scade colesterolul

Lintea e foarte bogată în fibre, atât de folositoare în scăderea colesterolului prin influenţarea absorbţiei lui din alimente la nivelul intestinului subţire. Fibrele inhibă absorbţia unor grăsimi, fiind utile celor cu boli cardiace sau hipertensive.

Ne dă energie

Datorită bogăţiei de substanţe hrănitoare, atât lintea roşie, cât şi cea verde oferă organismului o cantitate mare de energie, necesară mai ales iarna, când trebuie să facem faţă frigului. Lintea verde e foarte bogată în fier, care stimulează producerea de energie termică în corp.

Întăreşte inima

Consumată zilnic, lintea vine cu un alt punct forte: datorită conţinutului de magneziu, reduce riscul îmbolnăvirii sistemului cardiovascular şi ajută la normalizarea tensiunii arteriale.

Având un conţinut foarte scăzut de grăsimi, este indicată în alimentaţia persoanelor supraponderale şi a celor cu hipercolesteremie. Este indicată chiar şi în diabet în limita dietei zilnice.

Lintea roşie,bună ca aperitiv

Lintea roşie are bobul mic, roşu portocaliu, fierbe foarte uşor chiar se sfărâmă foarte repede, de aceea se pretează la realizarea supei cremă de linte şi a pastei aperitiv.

Lintea roşie nu necesită înmuiere. În schimb, lintea verde îşi păstrează forma după ce este gătită, fiind astfel ideală pentru salate sau garnituri. Totodată, se poate transforma uşor în piure şi astfel îmbogăţeşte supele.

Cei care preferă bucătăriile indiană, arabă, mediteraneană şi nord-africană ştiu cu siguranţă cât de des se regăsesc aceste boabe foarte gustoase în felurile lor tradiţionale. 500 g de linte costă între 7 şi 9 lei.

Mai multe