Măceşele, calmante naturale

3 octombrie 2011 14:18   Sănătate
Ultima actualizare:

Protejează inima. Bolile de inimă pot şi ele beneficia de binefacerile acestei pulberi. Alături de fructele paducelului, măceşele sunt adevărate campioane în prevenirea crizelor de angină pectorală şi infarct.

Înlocuiesc calmantele. Măceşele funcţionează ca un calmant în caz de insomnii, migrene, astenii nervoase şi oboseală fizică cronică.

Vindecă acneea. În cosmetică, măceşele sunt folosite pentru tratarea acneei. Aplicaţi zilnic pe tenul demachiat cataplasme cu infuzie de măceşe. Pe lângă hrănirea cu vitamina C, tenul va beneficia şi de substanţele astringente aflate în pulpa măceşei.

Sunt pline de vitamine. Pe lângă vitamina C, măceşele mai conţin şi vitaminele B1, B2, K şi PP, proteine, acizi, celuloză, substanţe minerale, provitamina A şi zaharuri.

Întăresc imunitatea. Cum toamna ne bate la uşă iar vremea umedă creează un teren favorabil afecţiunilor respiratorii, măceşele intervin remarcabil în astfel de boli prin creşterea imunităţii. Blindaţi cu o doză de măceşe, virusurile şi bacteriile nu mai au nici o şansă.

Au proprietăţi antiinflamatorii. Măceşele au proprietăţi antiinflamatorii şi antimicrobiene prin care pot înlocui cu succes orice tratament deja existent, dar sunt şi surse importante de antioxidanţi.

Calmează crizele de ficat. Măceşele pot fi folosite în calmarea crizelor de ficat sau a colicilor biliare, efectul benefic fiind garantat.

Te scapă de dependeţa de tutun şi alcool. Măceşul poate fi folosit cu succes şi în combaterea viciilor precum alcoolismul şi tabagismul.  

Siropul crește pofta de mâncare

Siropul de măceşe se prepară din pulbere de pulpă de măceşe, fără sâmburi, peste care se pune apă clocotită, dar şi zahăr brun şi se amestecă bine la foc foarte mic.

Îmbunătăţeşte pofta de mâncare, favorizează dezvoltarea normală a sistemului nervos, previne bolile infecţioase şi complicaţiile acestora, fiind recomandat în debilitate şi anemie la copii.

Decoctul de măceşe este eficient împotriva formării calculilor renali. Se mai foloseşte şi la tratarea rinitelor, a colitei cronice şi a hipertensiunii arteriale. Decoctul se prepară din 2 linguriţe de fructe zdrobite care se fierb în 500 ml apă timp de 10 minute. După răcire, se strecoară, se îndulceşte şi se bea de-a lungul zilei.

Click!spune

Ceaiul de măceşe are efect diuretic şi stimulează secreţia biliară, ajutând la tratarea unor afecţiuni ale ficatului. De asemenea, previne oboseala cronică, anemia şi oboseala provocată de efortul fizic prelungit.

Infuzia se mai foloseşte la tratarea artritei, aterosclerozei, hipertensiunii arteriale, deoarece menţine elasticitatea şi permeabilitatea vaselor capilare.

Citeşte şi:

Măceşe, împotriva senzaţiei de picioare reci

Ceaiul de măceşe, bun pentru ficat

Ceaiul de măceşe previne infarctul

Mai multe