Măceşele întăresc imunitatea
Le putem numi bijuterii de pădure. Sunt ca nişte mărgele roşii şi mici, dar care aduc multe beneficii organismului. Aşadar, luaţi-vă coşurile şi plecaţi la cules de măceşe.
Sunt pline de vitamine. Pe lângă vitamina C, măceşele mai conţin şi vitaminele B1, B2, K şi PP, proteine, acizi, celuloză, substanţe minerale, provitamina A şi zaharuri.
Întăresc imunitatea. Cum toamna bate la uşă, iar vremea umedă creează un teren favorabil afecţiunilor respiratorii, măceşele intervin prin creşterea imunităţii. Blindaţi cu o doză de măceşe, virusurile şi bacteriile nu mai au nicio şansă.
Înlocuiesc calmantele. Măceşele funcţionează ca un calmant în caz de insomnii, migrene, astenii nervoase şi oboseală fizică cronică.
Vindecă acneea. În cosmetică, sunt folosite pentru tratarea acneei. Aplicaţi zilnic pe tenul demachiat cataplasme cu infuzie de măceşe. Pe lângă hrănirea cu vitamina C, tenul va beneficia şi de substanţele astringente aflate în pulpa măceşei.
Au proprietăţi antiinflamatorii. Măceşele au proprietăţi antiinflamatorii şi antimicrobiene prin care pot înlocui cu succes orice tratament deja existent, dar sunt şi surse importante de antioxidanţi.
Protejază ficatul. Pot fi folosite în calmarea crizelor de ficat sau a colicilor biliare, efectul benefic fiind garantat.
Ceaiul previne bolile de inimă
Ceaiul de măceşe are efect diuretic şi stimulează secreţia biliară, ajutând la tratarea unor afecţiuni ale ficatului. De asemenea, previne oboseala cronică, anemia şi oboseala provocată de efortul fizic prelungit.
Infuzia se mai foloseşte la tratarea artritei, aterosclerozei, hipertensiunii arteriale, deoarece menţine elasticitatea şi permeabilitatea vaselor capilare.
Bolile de inimă pot şi ele beneficia de binefacerile acestei pulberi. Alături de fructele paducelului, măceşele sunt adevărate campioane în prevenirea crizelor de angină pectorală şi infarct.
Decoctul, folosit în tratamentul rinitelor
Decoctul e foarte eficient împotriva formării calculilor renali. Se mai foloseşte şi la tratarea rinitelor, a colitei cronice şi a hipertensiunii arteriale şi pentru dezintoxicarea alcoolicilor.
Decoctul se prepară din 2 linguriţe de fructe zdrobite care se fierb în 500 ml apă timp de 10 minute. După răcire, se strecoară, se îndulceşte şi se bea de-a lungul zilei. Măceşul poate fi folosit cu succes şi în combaterea viciilor precum alcoolismul şi tabagismul.
Siropul creşte pofta de mâncare
Siropul de măceşe se prepară din pulbere de pulpă de măceşe, fără sâmburi, peste care se pune apă clocotită, dar şi zahăr brun şi se amestecă bine la foc foarte mic.
Îl puteţi bea în loc de suc sau dimineaţa, la micul dejun. Acesta îmbunătăţeşte pofta de mâncare, favorizează dezvoltarea normală a sistemului nervos, previne bolile infecţioase şi complicaţiile acestora, fiind recomandat în debilitate şi anemie la copii.