Macul, calmantul natural de pe câmp. Iată ce proprietăți medicinale are floarea
30 mai 2021 19:40
Sănătate
Ultima actualizare:
Cu floarea lui delicată, roşie ca sângele, macul este o prezenţă remarcabilă pe câmpuri şi în parcuri la începutul fiecărei veri. Dar nu impresionează doar prin frumuseţe, ci are şi propietăţi medicinale. Seminţele de mac sunt de ajutor în menţinerea sănătăţii sistemului osos, previn insomnia, reglează metabolismul sau calmează tusea.
De la mac se folosesc în scop terapeutic mai ales seminţele. Seminţele au efecte sedative, tonice, emoliente, calmante. Ele mai ajută la expectoraţie şi au rol sudorific, în caz de răceală, scăzând febra. Din seminţe se face uleiul presat la rece, remediu pentru numeroase boli.
- Tuse. Sub formă de ceai, petalele de mac se folosesc în bronşită, răceală, gripă şi răguşeală. Pune o linguriţă de petale într-un vas, apoi toarnă 250 g de apă clocotită. Bea ceaiul călduţ, în cursul unei zile, îndulcit cu miere. Pentru a mări efectul medicinal, poţi adăuga flori de tei, frunze de pătlagină, de nalbă şi cimbrişor.
- Insomnie. Macul are acţiune sedativă dovedită. De aceea, când nu poţi dormi, poţi încerca remedii pe bază de mac. Seara, ai putea lua ocazional, când nu îţi vine somnul, 1 linguriţă de ulei din seminţe de mac.
- Sistemul osos. Seminţele de mac se folosesc de mult timp pentru sănătatea oaselor, ele conţinând mult calciu, fier şi acid folic. De asemenea, uleiul din seminţe de mac e foarte bogat în fosfor şi contribuie la absorbţia calciului în oase. Calciul regăsit în mac ajută ca, pe măsură ce îmbătrânim, oasele să rămână puternice, ferindu-ne de osteoporoză. Pentru menţinerea masei musculare se recomandă să se consume 1-2 linguriţe de ulei din seminţe de mac, presat la rece. În cazul osteoporozei se indică un consum de 2-3 linguriţe de ulei din acest remediu în timpul meselor zilei.
- Dureri de cap. Dacă migrenele şi durerile de cap nu-ţi dau pace, urmează o cură cu tinctură de mac. Pune într-un vas 10 g de petale de mac şi toarnă 500 ml de alcool de 70 de grade. Lasă la macerat 14 zile, la loc întunecos. Agită, din când în când, recipientul. Administrează 15 picături, de 2 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.
- Indigestie. Seminţele de mac conţin foarte multe fibre dietetice, astfel că sunt indicate în tratarea diareii şi constipaţiei, reglând metabolismul. Reduc inflamaţia şi durerea şi contribuie la funcţionarea normală a intestinelor. Dacă ai astfel de probleme poţi încerca un amestec din seminţe de mac, prăjite, pe care le freci cu miere. Datorită acestui leac poţi scăpa de indigestie. Ia ½ de linguriţă de seminţe de mac şi adaugă peste ea 30 ml de apă clocotită. O laşi să infuzeze 5-10 minute. După ce s-a răcit pui şi miere. Iei maximum de 1-2 ori pe zi.
- Cearcăne. Pentru această problemă ai putea aplica o cremă pe bază de seminţe de mac. Petele de pe faţă ar putea fi curăţate cu ajutorul unui amestec obţinut din pudră de seminţe de mac cu lapte.