Mamele adolescente au nevoie de sprijinul familiei

25 iulie 2011 13:14   Sănătate
Ultima actualizare:

Adolescentele devin mame fără să-şi fi dorit acest lucru, sarcina nefiind nici dorită, nici planificată. S-a întâmplat, dar această întâmplare le schimbă cursul normal al vieţii.

În loc să-şi termine studiile şi să se bucure de viaţă ca toţi tinerii, se găsesc dintr-o dată în faţa unei responsabilităţi pentru care nu sunt pregătite, cel puţin din punct de vedere psihic. De multe ori, ele trăiesc în sărăcie şi perpetuează propriul model, adică şi fetele lor devin mame la vârsta adolescenţei.

Cercetătorii cred că una dintre principalele cauze pentru care adolescentele rămân însărcinate o constituie propria lor copilărie şi modul în care taţii s-au purtat cu ele.

Copiii născuţi de mame adolescente au un risc sporit de a nu fi crescuţi în mod adecvat, de a se îmbolnăvi, a suferi accidente, dar şi de a avea complicaţii emoţionale, cognitive sau comportamentale. Problemele comportamentale ale acestor copii sunt puse de specialişti pe seama problemelor psihice pe care le au mamele lor, şi nu pe seama vârstei timpurii la care au născut.

Riscurile scad dacă mediul familial în care creşte copilul este unul normal. Dacă adolescenta găseşte sprijin în sânul propriei familii, atunci copilul poate să aibă un mediu sănătos pentru dezvoltarea lui fizică şi psihică.

Mai multe