Mâna Maicii Domnului, planta care închide rănile

14 mai 2019 19:06   Sănătate
Ultima actualizare:

Plantă căţărătoare cu un parfum îmbătător, Mâna Maicii Domnului are proprietăţi antiinflamatoare excelente, stimulează sistemul imunitar şi e un ajutor de nădejde în vindecarea rănilor. E timpul să profiţi, deoarece florile şi frunzele se recoltează primăvara sau la începutul verii, când floarea e încă boboc.

Efect antimicrobian

Pulberea, tinctura, oţetul, uleiul volatil, infuzia, vinul au efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare, contribuind, în acelaşi timp, şi la scăderea nivelului de zahăr din sânge, calitate care o recomandă în terapia diabetului. De asemenea, ajută şi la curăţarea sângelui. 

Tratează răcelile

Mâna Maicii Domnului te poate feri de infecţiile virale şi poate trata unele simptome neplăcute ale răcelilor. Febra acută, durerile în gât şi cele de cap se pot trata cu ceai, pe care îl obţii dintr-o ceaşcă cu flori la 1 litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi. 

Încetineşte coagularea sângelui

Folosită sub formă de infuzii, decocturi sau cataplasme, planta ne fereşte de numeroase afecţiuni şi este leac pentru dureri. Infuzia cu rădăcină de Mâna Maicii Domnului încetineşte coagularea sângelui şi ţine la distanţă bolile de inimă. În plus, calmează crampele şi durerile articulare la persoanele care suferă de artrită sau reumatism. 

Vindecă rănile

Florile macerate grăbesc vindecarea rănilor. Se lasă la macerat peste noapte o ceaşcă cu flori de caprifoi, la 1 litru de apă. Dimineaţa se filtrează amestecul şi cu soluţia rezultată se pun comprese pe zonele afectate de acnee, răni, abcese şi cicatrici, conform www.adevarul.ro. Compresele cu infuzie de flori şi frunze sunt utile în tratarea conjunctivitelor, a rănilor şi a altor afecţiuni ale pielii.

Bolile ficatului

Decoctul de frunze este extrem de util în bolile ficatului şi ale splinei. Acesta a fost, de asemenea, considerat un ingredient bun în gargare.

Mai multe