Mănâncă ştevie ca să scapi de toxine

30 martie 2014 18:20   Sănătate
Ultima actualizare:

Profitaţi din plin de „bunătăţile” de primăvară! Dr. Ovidiu Bojor dezvăluie pentru Click!, într-un nou serial, secretele unei sănătăţi de fier.

Pe lângă minerale, ştevia şi măcrişul, două specii perene foarte înrudite, conţin cantităţi apreciabile de acid ascorbic (vitamina C).

Datorită acestei compoziţii, ştevia şi măcrişul au fost folosite multă vreme în combaterea scorbutului, apărut ca urmare a unei alimentaţii neechilibrate, deficitare în special în vitamina C. Iubitorii cărţilor lui Jules Verne îşi aduc aminte de bucuria naufragiaţilor din „Insula misterioasă", care, găsind Măcriş, s-au considerat salvaţi de scorbut.

Mai multe informaţii, în cartea „Sănătate prin seminţe, legume şi fructe”, Editura Fiat Lux, tel.: 021-331.68.94 şi 0723.327.124

Datorită proprietăţilor depurative, Ştevia şi Măcrişul sunt folosite pentru eliminarea din organism a „deşeurilor" acumulate în perioada de iarnă.

Ambele plante sunt uşor diuretice şi laxative, tonice şi remineralizante. Infuzia diuretică şi depurativă se prepară cu 20-30 g frunze la un litru de apă.

Dr. Ovidiu Bojor

Pentru maturarea furunculelor şi abceselor, se folosesc cataplasme calde cu frunze de Ştevie sau Măcriş şi un volum egal de untură (medicina populară).

În utilizarea internă există o serie de contraindicaţii severe: în colici nefritice şi litiaze oxalice. De asemenea, nu se vor consuma de către suferinzii de ulcer sau de gastrită hiperacidă.

Mai multe