Mănânci des carne roşie? Inima ta e în pericol!

20 februarie 2012 15:12   Sănătate
Ultima actualizare:

Iată cele mai frecvente întrebări legate de consumul de carne roşie şi răspunsurile care te vor ajuta să faci cele mai bune alegeri pentru sănătatea ta.

Carnea roşie creşte riscul de cancer şi determină apariţia bolilor de inimă?

Referitor la afecţiunile cardiace, răspunsul este foarte clar. Carnea roşie conţine multe grăsimi nesaturate, care ridică nivelul de colesterol din sânge. Prin urmare, creşte riscul apariţiei bolilor de inimă.

Când vine vorba de cancer, răspunsul este încă pus sub semnul întrebării deoarece nu sunt suficiente cercetări referitoare la toate tipurile de cancer şi legătura lor cu un consum regulat de carne roşie. Ultimele studii arată totuşi că poate duce la apariţia cancerului colorectal.

Cum putem reduce efectele negative ale cărnii roşii?

Pentru a preveni efectele negative, aveţi grijă când o preparaţi. Este de preferat să gătiţi carnea roşie pe grătar şi nu în ulei, însă nu o ardeţi. Nu uitaţi, înainte de a prepara carnea, să eliminaţi grăsimea.

Produsele marinate pot reduce riscul de apariţie a cancerului. De asemenea, este recomandat să mâncaţi friptura în combinaţie cu salată de legume.

Ce beneficii nutriţionale are carnea roşie?

Este bogată în fier, mineral care nu trebuie să lipsească organismului, mai ales în perioada adolescenţei. Carnea roşie mai conţine vitamina B12 şi zinc, care ajută la întărirea sistemului imunitar, dar şi proteine, care ajută oasele şi muşchii.

Cât de multă carne roşie putem consuma?

„Nu trebuie să renunţăm definitiv la carnea roşie", spun specialiştii. Dar trebuie să limităm consumul ei. Două-trei porţii de carne roşie, pe săptămână, sunt suficiente. Specialiştii recomandă, însă, evitarea produselor derivate din carne roşie, cum sunt mezelurile.

Mai multe