Mănânci sănătos, dar tot nu slăbeşti? Iată de ce!

30 ianuarie 2016 19:45   Sănătate
Ultima actualizare:

Multe persoane care încep o cură de slăbire şi renunţă la dulciuri, fast-food, pâine, se miră că, deşi acum mănâncă sănătos, numărul kilogramelor nu scade deloc. Apoi se descurajează şi renunţă la dietă. Ce nu ştiu ele e că, undeva, fac nişte greşeli.

Te inspiri din dietele altora. „Pacienţii cad adesea în capcană, crezând că ceea ce a funcţionat pentru alte persoane, va funcţiona negreşit şi pentru ei. De la medicamentele miraculoase promovate la tv, la sfaturi oferite de persoane publice fără pregătire medicală, toate aceste informaţii au un impact major asupra sănătăţii. Fiecare organism are caracteristicile lui, cu o anumită toleranţă la alimente sau un ritm propriu de funcţionare. O dietă greşită poate duce la tulburări digestive serioase şi chiar la afecţiuni de altă natură”, spune dr. Florin Ioan Bălănică, consultant personal de sănătate.

  • Nu reduci porţiile. Ai impresia că dacă ai trecut pe supe şi salate poţi să mănânci oricât. Ei bine, nu. Dacă nu reduci porţiile şi mănânci încontinuu, pe motiv  că acest gen de alimente „nu te satură”, nu te mira că acul cântarului arată aceeaşi greutate. Secretul slăbitului e să mănânci mai puţin şi să  te ridici de la masă când încă îţi mai e foame, astfel încât organismul să ardă mai multe calorii decât consumi tu.
  • Nu eşti atent la calorii. Chiar dacă unele alimente sunt sănătoase, asta nu înseamnă că nu conţin calorii. Nucile, migdalele, bananele, fructele uscate... toate acestea sunt gustări recomandate, foarte săţioase şi sănătoase, dar care se consumă cu măsură. Trebuie să ştii că proteinele, carbohidraţii şi grăsimile sunt principalele surse de calorii din dietă. Alcoolul conţine şi el calorii.
  • Mănânci haotic. Sari peste micul dejun, ronţăi toată ziua câte ceva, nu ai mese regulate, iar la sfârşit, când tragi linie, nu ştii exact ce şi cât ai mâncat. Potrivit prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, e bine să ai trei mese principale şi două gustări pe zi, la distanţă de 3 ore între ele.
  • Termini repede din farfurie. În felul acesta, la creier nu are timp să ajungă informaţia că stomacul tău e plin şi te-ai săturat. O masă trebuie să dureze circa 20 de minute.
Mai multe