Mâncaţi fructe zemoase la micul dejun
Fructele sunt bune tot timpul, cu atât mai mult vara, pe caniculă. Bogate în vitamine, minerale şi fibre, sunt atât de necesare ca să fim energici, în formă şi sănătoşi, indiferent de vârstă!
Fructele sunt consumate, în general, ca desert, însă acest obicei le face greu digerabile. Specialiştii ne sfătuiesc ca fructele zemoase şi acide (lămâi, portocale, grepfrut) trebuie consumate înainte de masă sau, dacă e posibil, trebuie să constituie ele singure o masă. Este mai bine să le consumăm dimineaţa, separat de orice alt aliment, pentru a evita fermentaţia. Toate fructele zemoase sunt purificatoare pentru organism, în timp ce fructele dulci (smochine, piersici, pepene) şi oleaginoasele au proprietăţi nutritive deosebite. Fructele culese coapte furnizează elemente care vitalizează organismul – fier, calciu, sodiu, sulf, siliciu, iod – şi astfel constituie remedii pentru anumite boli.
7 Bune în stare naturală. Trebuie să evităm fructele coapte artificial, tratate cu substanţe chimice şi conservate în diferite moduri. Fierte, ele pierd o parte din vitamine, pierdere care este accentuată dacă se foloseşte zahăr la îndulcit. Sucul fructelor constituie „esenţa vitală” a plantelor, iar curele cu sucuri proaspete sunt recomandate pentru detoxifierea organismului (curăţă intestinul, purifică sângele şi ajută rinichii să elimine eficient toxinele). De asemenea, fructele sunt folosite, prin excelenţă, în tratamentele de înfrumuseţare şi reîntinerire. Ele reprezintă însă şi cea mai bună cale pentru a învinge hipertensiunea, hipercolesterolemia şi bolile reumatice.