Mâncaţi în funcţie de grupa sanguină!
Tot mai polulară în ultimii ani, alimentaţia în funcţie de grupa sanguină ne ajută să alegem corect mâncărurile.
Şi acest lucru ajută la pierderea kilogramelor în plus, îmbunătăţirea sau chiar dispariţia problemelor digestive şi un nivel ridicat de energie pe durata întregii zile.
Dieta zilnică pentru persoanele care au cea mai răspândită grupă sanguină (44% din populaţie) e formată din proteine, carne şi exerciţiu fizic. Aceste persoane au un metabolism lent, acumulând rapid kilograme în urma consumului alimentelor nepotrivite. Cu toate acestea, au o rezistenţă fizică ridicată, activităţile recomandate fiind înotul sau mersul pe jos pe distanţe lungi.
- Recomandat: carne roşie, macrou, hering, unt, brânză de capră, ouă de raţă şi de găină, nuci, soia, ovăz, quinoa, hrişcă, seminţe de in, orez.
- De evitat: carne de porc, de prepeliţă, scoici, cod, ulei de arahide, ulei de floarea-soarelui, caju, fasole roşie, linte, ciuperci, măsline, avocado, pepene, kiwi, nucă de cocos, banana, castane, porumb.
Grupa A
Persoanele cu grupa sanguină A (42% din populaţie) vor consuma multe legume, fructe, seminţe şi cereale şi vor evita carnea şi lactatele. Sunt cele mai sensibile la stres, ceea ce are un puternic impact atât asupra obiceiurilor alimentare, cât şi asupra greutăţii. Dacă doresc să slăbească vor trebui să combine dieta zilnică cu exerciţii. Le sunt recomandate activităţi sportive relaxante: yoga, pilates, golf.
- Recomandat: carne de pui, de curcan, macrou, somon, păstrăv, ouă, nuci, caju, fistic, fasole roşie şi albă, năut, grâu, seminţe de in, brânză de capră, ricotta, ulei de măsline.
- De evitat: carne de vită, de raţă, de miel, de viţel, de vânat, de oaie, fructe de mare, somon afumat, hamsie, unt, chili, pepene, banană, nucă de cocos, măsline, lapte de vacă, cartofi dulci.
Grupa B
Asemeni celor cu grupa A, şi în cazul persoanelor cu grupa sanguină B (10 % din populaţie), stresul joacă un rol important în lupta cu kilogramele, însă metabolismul e mai rapid şi poate descompune majoritatea alimentelor relativ uşor. Au un sistem imunitar puternic, iar sistemul digestiv e tolerant, astfel încât pot consuma majoritatea alimentelor. Le sunt recomandate activităţi sportive cu intensitate moderată: ciclism, înot şi tenis.
- Recomandat: carne de vită, de miel, de curcan, cod, macrou, somon, migdale, nuci, brânză de capră, mozzarella, lapte, ouă, linte, fasole neagră, castane, grâu, ovăz, quinoa, orez.
- De evitat: carne de pui, de raţă, de gâscă, de porc, de prepeliţă, caracatiţă, moluşte, crab, homar, creveţi, brânză cu mucegai, caju, alune, arahide, roşii, avocado, dovleac, măsline, porumb dulce, anghinare, nuci de pin.
Grupa AB
Doar 4% din populaţia globului are această grupă sanguină. Acestea se pot bucura de toate avantajele grupelor A şi B, ceea ce înseamnă că pot consuma aproape toate alimentele, cu mici restricţii. În ceea ce priveşte activităţile sportive, persoanele în cauză sunt nevoite să combine nevoile grupelor A şi B, recomandarea fiind de a alterna activităţile relaxante cu cele de intensitate moderată, conform www.sanatatesistaredebine.ro.
- Recomandat: carne de curcan, de miel, de viţel, de oaie, ficat, cod, macrou, somon, sardine, ton, brânză feta, lapte de capră, ouă de găină, de prepeliţă, migdale, nuci, caju, arahide, soia, quinoa, ovăz, chili, măsline negre.
- De evitat: carne de vită, de pui, de raţă, de gâscă, de viţel, de vânat, hamsie, păstrav, crustacee, stridii, caracatiţă, brânză cu mucegai, brânză brie, brânza camembert, unt, lapte de vacă, ouă de raţă, alune, fasole roşie, avocado, nucă de cocos.