Medicamentele expirate trebuie predate farmaciilor

19 august 2017 20:00   Sănătate
Ultima actualizare:

Cu toţii avem în casă pastile, unguente, siropuri şi alte produse medicale care ne-au rămas de la tratamente mai vechi sau care fac parte din trusa uzuală de prim ajutor. Verifică-le periodic pentru că multe din ele au expirat. Nu trebuie să le mai păstrezi în casă, nici să le arunci direct la gunoi. E bine să le predai farmaciilor.

Din comoditate, mulţi aruncă la gunoi, în chiuvetă sau în toaletă medicamentele expirate. Gestul lor este nu doar nociv pentru mediu, dar e şi ilegal. „Întrucât conţin substanţe chimice active, medicamentele sunt produse cu statut special şi, lăsate la voia întâmplării, pot avea efecte nocive. Spre exemplu, cum foarte multe gropi de gunoi nu deţin staţie de epurare şi nu au geo-membrană, medicamentele ajunse acolo pot fi spălate de apa de ploaie şi apoi contamina solul şi pânza freatică din care tot noi bem apă”, a declarat Cosmin Mănăilă, reprezentantul unei companii active în domeniul gestionării deşeurilor periculoase.

Ce spune legea

Conform Ordinului Ministerului Sănătăţii Nr. 119/2014, medicamentele expirate sau pe care nu le mai folosim trebuie predate farmaciilor care au contracte cu operatori specializaţi în colectarea, transportul şi eliminarea acestora prin incinerare ecologică. Pe de altă parte, legea nu spune care sunt eventualele amenzi şi cine e responsabil dacă medicamentele sunt aruncate la gunoi. În definitiv, nu toate farmaciile au contracte cu firme specializate în eliminare a deşeurilor şi sunt în postura de a refuza persoanele cu spirit civic. Printre cele care au se numără Sensiblu, Dona sau Arta Farm.

Periculoase dacă sunt păstrate în casă

Specialiştii recomandă păstrarea medicamentelor într-o cutie depozitată în locuri greu accesibile copiilor. Sortează-le periodic şi separă-le pe cele expirate. Există riscul să fie ingerate din neatenţie.

Mai multe