Metode eficiente de corectare a danturii
Spaţiile dintre dinţi, dar şi locurile în care aceştia se suprapun fac dificilă spălarea şi din acest motiv creşte riscul de carii în respectivele zone, iar corectarea se impune. Apariţia dinţilor strâmbi sau încălecaţi şi a celor cu strungăreaţă (depărtaţi) este provocată, în majoritatea cazurilor, de moştenirea genetică.
Dezvoltarea maxilarelor în neconcordanţă cu forma, dimensiunea şi ordinea de apariţie a dinţilor temporari şi apoi a celor permanenţi este una dintre cauze. Mai intervin şi probleme legate de pierderea timpurie a unor dinţi, iar cei care ar trebui să erupă în locul lor nu îşi mai găsesc un spaţiu corespunzător şi cresc în poziţii nefireşti, adică unii peste ceilalţi sau depărtaţi.
Pe lângă ereditate, şi obiceiurile vicioase pot contribui la proasta distribuire a dinţilor pe maxilar. Suptul degetului şi folosirea suzetei la copiii care au trecut de vârsta de trei ani pot conduce la malocluzie, termenul medical prin care este denumită această problemă dentară. Accidentele care se finalizează cu rănirea maxilarului pot cauza anomalii ale dinţilor şi la acelaşi rezultat pot conduce şi bolile gingiei sau cariile.