Metode să previi balonarea

15 iulie 2016 13:48   Sănătate
Ultima actualizare:

Problemă destul de frecvent întâlnită, balonarea reprezintă acumularea de gaze în intestin. Dincolo de aspectul inestetic, acest simptom poate fi însoţit şi de disconfort.

Gazele intestinale fac parte din procesul normal de digestie. Alteori, ele se pot acumula în intestin în urma digerării incomplete sau deficitare ori din cauza înghiţirii aerului în timpul mesei, iar în acest caz vorbim de balonare. Uneori, se asociază şi cu unele boli, cum sunt cele intestinale, de ficat sau pancreatice. De asemenea, balonarea este şi semn al intoleranţei alimentare, al insuficienţei enzimelor digestive şi adesea însoţeşte constipaţia. Modalităţile naturale prin care corpul încerearcă să elimine gazele în exces sunt eructaţia (râgâiala) şi flatulenţa.     

Ce alimente să eviţi

·       Unele lactate 

Persoanele care consumă adesea lactate se pot confrunta cu balonare. Acest lucru are legătură cu digestia lactozei, zahărul prezent în lapte şi în alte produse care îl conţin. În intoleranţa la lactoză există un deficit al unei enzime (lactaza), care ajută la digestia acestui compus. Astfel, în urma nedigerării, lactoza fermenteză la nivelul colonului, producând gaze şi disconfort. Simptomele apar, în general, la 30 de minute de la consumul alimentelor care conţin lactoză. În general, laptele pune probleme în ceea ce priveşte intoleranţa la lactoză, mai puţin iaurtul şi caşcavalul.    

·       Băuturile carbogazoase

Bulele prezente în băuturile carbogazoase, inclusiv în apa minerală, se acumulează în intestine, provâcând balonare. De asemenea, şi vinul roşu şi berea pot cauza balonare.

Află pe clicksanatate.ro ce alte alimente nu sunt indicate în balonare!

Protejează-ţi ochii mâncând porumb

Legumele portocalii, leac pentru nenumărate boli

Mai multe