Mezelurile, cu bune şi cu rele. Iată cum să le alegi pe cele sănătoase
Mezelurile nu au o reputaţie prea bună. Ştim despre ele că sunt nesănătoase, că au prea puţină carne şi prea multă slănină, şorici şi E-uri. Totuşi, nu toate sunt la fel şi nu se întâmplă nimic dacă le mănânci, dă asigurări medicul Mihaela Bilic. Trebuie doar să ştii să le alegi pe cele cu multă carne şi să nu depăşeşti măsura.
Sunt alimente concentrate
„Mezelurile nu sunt un aliment de bază, ci unul concentrat, un fel de esenţă de aliment, adică în ele avem mai multe proteine, mai multă grăsime, mai mult gust. Din această cauză, ele se mănâncă în cantitate mică. Acolo unde carnea o mănânci cu sutele de grame, mezelurile le mănânci cu zecile, nu mai mult de 30 de grame. Ele sunt concentrate în ca-lorii, deoarece se scoate apa din ele, sunt afumate, uscate.
Atunci când mănânci meze-luri, trebuie să le tai subţiri şi să le deguşti ca şi cum ar fi o esenţă de mâncare. Dacă mâncăm mezeluri pe post de aliment de bază, să ne săturăm din ele, atunci ne vom îngrăşa”, spune Mihaela Bilic, citată de clicksanatate.ro. Practic, mezelurile se mănâncă pentru plăcerea gustului, nu ca să-ţi umpli stomacul. Sunt un concentrat de carne, aşa cum -brânzeturile sunt un concentrat de lapte. “Atunci, 4 feliuţe de mezeluri pe o felie de pâine este toată cantitatea pe care trebuie să o consumăm. Şi nu în fiecare zi”, adaugă specialistul.
Atenţie la etichetă!
Primul ingredient care trebuie să se regăsească pe eticheta produsului este carnea. Înseamnă că e în cantitatea cea mai mare şi că produsul e de calitate. Însă de multe ori primul cuvânt este grăsimea, fie că e vorba de slănină sau de alt tip de grăsime. Apoi, cu cât pe etichetă sunt înşiruite mai multe ingrediente, cu atât produsul este mai prelucrat. “Un mezel sănătos trebuie să fie cât mai puţin prelucrat. Cele crud-uscate sunt mai valoroase decât cele făcute din pastă de carne, fierte, deoarece acestea sunt amestecate cu multă zeamă de amidon, care are rolul să frăgezească, să dea gust. Dar aceasta conţine mulţi carbohidraţi. De asemenea, pe etichetă mai găsim de multe ori acel glutamat care intensifică gustul. Poate nouă nici nu ne place mezelul, carnea, ci ne place gustul dat de glutamat, care creează şi dependenţă. Fără să vrem, ne învăţăm cu acel gust intesificat”, precizează Mihaela Bilic.
În faţa galantarului cu mezeluri, mulţi dintre noi se simt pierduţi. Ce putem alege bun şi sănătos din varietatea de produse? În primul rând orientează-te după preţ. Mai ieftin nu înseamnă neapărat că e un chilipir, ci că e un produs în care s-au folosit ingrediente ieftine, de slabă calitate. Apoi, citeşte eticheta şi vezi în ce proporţie este carnea, ce alte ingrediente sunt incluse. Dacă la galantar produsul este tăiat, uită-te la culoare şi la aspectul interior. „Muşchiul file, de exemplu, trebuie să se desfacă fibră cu fibră. Asta înseamnă că are carne naturală. Dacă e compact, atunci înseamnă că a fost macerat pentru a i se introduce în compoziţie diverse prafuri şi grăsimi. De asemenea, un produs care nu mai e proaspăt i se schimbă culoarea, se usucă şi capătă o uşoară mâzgă pe care în general nu o poţi observa cu ochiul liber”, aflăm de la Dumitru Stroie, un producător din zona Sibiului.