Mihaela Bilic, medic nutriționist: „Pizza e o mâncare nevinovată”. Când ne sfătuiește s-o mâncăm și în ce cantitate

11 noiembrie 2020 15:08   Sănătate
Ultima actualizare:

Mihaela Bilic, cunoscut și apreciat medic nutriționist, a declarat într-o emisiune TV că pizza de care ne ferim atât de mult pentru că îngrașă este, de fapt, un preparat inofensiv, o mâncare „nevinovată” dacă știm cum s-o consumăm corect.

Mihaela Bilic a vorbit la Digi24 despre pizza, un aliment apreciat și consumat în diferite ocazii de multă lume. Medicul nutriționist spune că este „o mâncare nevinovată”, dar trebuie să o consumăm cu câteva condiții și respectând câteva reguli: dacă avem o muncă fizică grea, dacă facem sport, și nu în ultimul rând în funcție de metabolismul nostru.

Ce spune Mihaela Bilic despre pizza: „E o mâncare a săracului”

Mihaela Bilic, medic nutriționist, a declarat într-o emisiune televizată că și ea mănâncă pizza.  „Consum pizza. Este o mâncare atât de nevinovată. Am înțeles săptămâna trecută că a fost ziua mondială a sandwich-ului, și chiar mă gândeam că sandwich-ul este un fel de pizza mai săracă. În pizza avem multă pâine. E o mâncare a săracului... cred că orice popor are această cultură pentru alimentele care sunt făinoase, și dacă se poate făinos amestecat cu grăsime, e ceva după care simțurile noastre sunt înnebunite..Este sățioasă, hrănitoare și la îndemâna oricui. Și până la urmă ce avem? O bucată de aluat pe care punem niște brânză și câteva, atenție, bucăți de șunculiță. Despre cât se consumă, trebuie să spună silueta fiecăruia, și aș spune apoi gradul de sedentarism. Pentru că ce avem acolo – un amestec de grăsime cu făină, care este de ușor să fie transformat în depozite de grăsime și în kilograme în plus, dacă noi nu consumăm această energie pe care o dăm organismului. Aici vine fairplay-ul nostru metabolic și strict partea de arderi. În momentul în care ne permitem, sau avem o muncă fizică grea, sau, eu știu, facem sport mult, putem să mâncăm liniștiți. Adică e partea aia de făinoase din farfurie. Cred că putem mânca două, trei triunghiuri de pizza în loc de pâine, sau jumătate de pizza fără probleme.

Pizza fără carne. Cea mai simplă rețetă

Pizza fără carne este, de fapt, o pizza vegetariană care presupune existența unui blat și a multor legume. Iată cum se prepară!

Pizza fără carne. Ingrediente

Ingrediente pentru blat:  300 g făină, 3 linguri ulei de măsline, 1 lingură zahăr, 1 plic drojdie uscată, 1 praf de sare.

Ingrediente pentru umplutură: sos marinara, legume la alegere precum porumb, ceapă, ardei, roşii, dovlecel, măsline, ciuperci, brânză tofu, oregano etc.

Ingrediente pentru sos marinara: 2 linguri ulei de măsline, 6 căței de usturoi tăiați felioare subțiri/tocați, 750-800 grame roșii la conservă,1 praf de ardei iute, sare, oregano, piper, 1 crenguță de busuioc proaspăt.

Pizza fără carne. Mod de preparare aluat 

Amestecă făina și sarea cu uleiul şi zahărul. Diluează drojdia uscată cu puţină apă caldă şi pune-o peste făină. Frământă bine totul până obţii un aluat omogen, apoi presară puțină făină deasupra aluatului de pizza şi lasă-l la crescut într-un vas acoperit cu un prosop de bucătărie curat. Când a crescut îndeajuns, aluatul se întinde cu sucitorul și se taie după cum dorești.

Pizza fără carne. Mod de preparare sos marinara

Încinge uleiul de măsline într-o cratiță. Adaugă usturoiul tăiat/tocat și sotează-l 1 minut, amestecând continuu. Adaugă roșiile tocate bine, sare, oregano, piper, praf de ardei iute și amestecă bine. Pune crenguța de busuioc la suprafața sosului și împinge-o cu lingura înăuntru. Atenție, nu o tăia/toca, deoarece o vei scoate la final. Când clocotește ușor sosul, redu focul la mediu spre mic și lasă-l așa pentru în 10-15 minute, să se îngroașe. Scoate crenguța de busuioc și mai asezonează, dacă simți nevoia.

Cum faci cea mai bună pizza acasă

Întinde blatul şi pune sosul deasupra. Pune legumele dorite peste. Brânza tofu o poţi  da pe răzătoare, sau o poți tăia cubulețe. Nu are acelaşi gust ca brânza normală, desigur, dar aroma ei ajută la savoarea finală a pizzei de post.

Mai multe