Mirodenii care îţi scad glicemia. Diabeticii le pot folosi fără probleme

29 noiembrie 2020 17:00   Sănătate
Ultima actualizare:

Diabeticii, dar şi persoanele aflate în faza de prediabet, au la dispoziţie opţiuni alimentare limitate, şi asta din cauza necesităţii de a consuma produse cu indice glicemic scăzut. Însă există trucuri care dau un plus de savoare mâncărurilor şi, totodată, oferă beneficiul reducerii glicemiei.

Folosite de mii de ani, mirodeniile au fost apreciate pentru proprietăţile lor medicinale, afrodiziace şi nutritive, scrie farmaciata.ro.

Scorţişoara, schinduful şi usturoiul se numără printre mirodeniile care, consumate în mod regulat, ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge.

Scorţişoara

Condiment utilizat încă din Antichitate, scorţişoara contribuie la echilibrarea glicemiei în timpul consumului de alimente. Responsabilă de acest efect benefic ar fi cinamaldehida, ingredientul activ al scorţişoarei.

Aceasta promovează eliberarea insulinei, îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină şi creşte disponibilitatea organismului la acest hormon secretat de pancreas, potrivit studiilor.

Reglarea nivelului de glucoză din sânge şi ameliorarea sensibilităţii la insulină ajută la menţinerea unei greutăţi corporale normale, reducând şi riscul de boli cardiovasculare.

Pentru a avea parte de toate aceste beneficii, este suficient consumul unei singure linguriţe de scorţişoară, adăugată în cafeaua savurată zilnic, în iaurtul cu cereale integrale, în smoothie-uri etc.

Scorţişoara poate fi utilizată cu succes în dietele ce presupun eliminarea dulciurilor. Accelerează procesul de metabolizare a zaharurilor din organism şi reduce foamea, în special pofta de dulce care, ştim foarte bine, duce la acumularea kilogramelor.

Usturoiul

Chiar dacă nu este un condiment în sine, usturoiul nu putea lipsi din această listă. Datorită versatilităţii sale, el poate fi inclus într-o varietate de preparate culinare şi are capacităţi uimitoare de a reduce nivelul de glucoză din sânge.

În plus, s-a dovedit că extractele de usturoi contribuie la creşterea cantităţii de insulină disponibilă la persoanele diagnosticate cu diabet.

Nu în ultimul rând, cercetările au relevat că usturoiul protejează inima de cardiomiopatia diabetică. Considerat şi un prieten al inimii, datorită alicinei şi a celorlalţi derivaţi sulfuraţi, normalizează nivelul colesterolului şi scade ten­siunea arterială.

Schinduful

Seminţele de schinduf sunt utilizate la pregătirea mâncărurilor cu specific indian şi, graţie conţinutului mare de fibre, ajută la absorbţia carbohidraţilor, fiind astfel o alegere excelentă pentru reglarea glicemiei diabeticilor.

În cazul diabetului insulino-dependent, se recomandă consumul unei infuzii de schinduf, ­două-trei căni pe zi, însă doar în contextul unui control riguros şi constant al glicemiei şi sub supraveghere medicală.

În cazul diabetului non-in­sulino-dependent, este indicat un consum de 4 ­linguriţe de pulbere de schinduf pe zi, în cure de până la şase luni, cu aceleaşi recomandări. 

Mai multe