Mituri despre răceală și gripă
Puțini români nu se tem că vor răci dacă-i trage curentul de pildă. Cum răcelile și gripele sunt cauzate de virusuri, această teorie este nefondată, la fel ca acestea indicate în cele ce urmează!
Atât răceala, cât și gripa sunt viroze respiratorii, cu manifestări comune, dar și cu diferențe. Pe prima dintre ele o recunoști după stările de oboseală, durerile de cap, scurgerile nazale abundente și strănuturile succesive care apar din prima zi. În privința gripei, febra ridicată este primul semn de boală căruia îi urmează frisoanele, usturimile în gât, greața, nasul înfundat, durerile musculare și de cap.
«Vaccinarea declanșează un episod de gripă»
După un vaccin antigripal, este posibil să observi reacții adverse ușoare după câteva ore: o stare de agitație trecătoare, febră ușoară, reacții alergice la puțin timp după administrare. Totuși, vaccinarea nu poate cauza gripa.
Este nevoie de 2 săptămâni pentru ca organismul să formeze anticorpi împotriva virusului gripal, de aceea, în această perioadă este posibil să te îmbolnăvești. Este adevărat că, în ciuda protecției oferite de vaccin, există riscul de a face gripă, dar ai avantajul de a face o formă mai ușoară, fără complicații, precum pneumonia, insuficiența respiratorie acută sau astmul.
Reține!
Față de alte tipuri de vaccinuri, cel antigripal trebuie repetat în fiecare an, pentru că de fiecare dată apare un nou subtip de virus gripal A, la care populațiile n-au imunitate prin infecție naturală.
«Supa de pui te pune pe picioare»
E drept că eliminarea din dietă a dulciurilor, a alimentelor procesate sau grele, cu multe grăsimi, a alcoolului ajută corpul să-și revină. Același efect au creșterea aportului de lichide și dieta bogată în fructe și legume.
Bine cunoscuta supă de pui despre care se crede că grăbește vindecarea în răceală și gripă poate ajuta numai prin prisma faptului că te hidratează și te hrănește în zilele în care pofta de mâncare este scăzută.