Mofturos? Uite ce-i poţi da copilului să mănânce când e răcit
Când se simte rău şi e răcit, cel mic strâmbă din nas la orice i se pune în farfurie. Nu mănâncă mai nimic, spre disperarea părinţilor care nu ştiu cum să-l pună mai repede pe picioare. Prezentatoarea tv Ela Crăciun a apelat la medici cu experienţă pentru a afla ce e bine să le dăm copiilor atunci când sunt bolnavi.
Când organismul unui copil luptă cu boala şi e deja slăbit, alimentaţia lui trebuie să fie aleasă cu grijă. Nu-l forţa să mănânce, dar nici nu-i permite să-şi aleagă ce vrea el – dulciuri, cartofi prăjiţi şi fast-food – în ideea că, „decât deloc tot e mai bine să aibă ceva în stomac”. Supele de pui, fresh-urile de fructe, compoturile şi ceaiurile nu trebuie să lipsească din meniu, în această perioadă. Asta deoarece hidratarea este esenţială. „În boală, mecanismele corpului sunt afectate şi se pierde foarte multă apă. Hidratarea este un tratament în sine al răcelii”, spune dr. Daniela Preoteasa, medic pediatru. Cele mai bune ceaiuri pentru copii, atât la gust, cât şi ca efect împotriva răcelii sunt cele de busuioc (calmează gâtul), de soc (e sudorific, expectorant), de muşeţel (nepreţuit pentru proprietăţile sale tămăduitoare, antibacteriene, relaxante). Dacă nu e “băutor” de ceai, poţi să-l păcăleşti - îndulceşte infuzia cu miere, adaugă zeamă de lămâie şi bucăţele de fructe, pune-o în paharul preferat şi, ca să arate frumos, ca un cocktail, decorează cu o umbreluţă. În caz de durere în gât sau tuse, prepară-i un “desert” sănătos – un sirop de ridiche neagră. Scobeşte ridichea, pune în ea miere şi lasă-o peste noapte lângă o sursă de căldură. De altfel, mierea este excelentă în răceală deoarece calmează gâtul, creşte imunitatea, fiind o sursă valoroasă de vitamine şi minerale.
La micul dejun, Ela Crăciun a aflat că e bine să-i dăm copilului proteine de calitate: un ou fiert cu legume trase la tigaie, o felie de pâine integrală cu brânzica preferată. La prânz, îi dăm binecunoscuta supă de găină, care s-a dovedit a avea remarcabile proprietăţi antivirale, întăreşte imunitatea, descongestionează căile respiratorii. “La această supă vom folosi pui organic sau de curte, punem oase cu cartilaj pentru că în acest fel vom obţine o cantitate foarte bună de minerale, colagen, toate cu proprietăţi antiinflamatorii. Conţine inclusiv aminoacidul numit cisteină şi care ajută la aceeaşi fluidificare a secreţiilor. Supa de pui se mănâncă uşor călduţă, nu fierbinte pentru a nu irita şi mai tare un gât roşu”, spune dr. Ruxandra Pleşea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice. Gustarea poate consta într-un fruct sau un iaurt cu probiotice. Seara, cea mai bună variantă ar fi un peşte la cuptor cu legume sau un cartof copt cu brânzeturi. Ideal este să alegi alimente moi, pe gustul celui mic, care în această perioadă suferă de dureri în gât. “În zilele în care copilul nu vrea să mănânce, ne concentrăm pe hidratare, iar după aceea îi dăm mâncare de calitate. Exclus junk-food-ul, dulciurile şi sucurile din comerţ. Zahărul e aliment proinflamator prin excelenţă şi afectează imunitatea”, mai spune medicul.