Monodieta. Cum funcționează cura de slăbire și cine ar trebui să o urmeze
Numele dietei dezvăluie chiar de la început că acest regim recomandă consumul unui singur aliment.
Deoarece nutriţioniştii nu încurajează ca această dietă să fie urmată pe termen lung (cel mult două-trei zile), să urmărim ce efecte benefice are acest regim alimentar asupra sănătăţii şi cine are undă verde să-l urmeze.
1. Pentru reuşita acestui regim alimentar, este bine să alegem alimentul preferat, pe care să-l consumăm în perioada dietei la mesele principale.
2. Restricţiile recomandate de nutriţionişti, privind durata dietei, sunt întemeiate, deoarece nimeni nu se poate hrăni sănătos consumând doar un singur aliment.
3. Dacă ne-am hotărât să urmăm monodieta, este bine să alegem alimente precum: orez brun, banane, mere, kiwi, struguri, morcovi, cartofi. Pe timpul verii, putem alege şi alte alimente: roşii, pepeni verzi sau galbeni, piersici şi caise.
4. Nutriţioniştii europeni susţin că acest tip de dietă, considerată de unii ca fiind plictisitoare, poare fi urmată de persoanele care nu au probleme majore de sănătate.
5. Monodieta este indicată fumătorilor, consumatorilor de alcool şi persoanelor care suferă de retenţie de lichide.
6. Cu ajutorul monodietei se pierd circa 2-3 kilograme, iar regimul contribuie la detoxifierea şi la purificarea organismului. Totodată, când monodieta este urmată ca la carte, nutriţioniştii au constatat că regimul contribuie la relaxare mentală, fizică şi psihică.
7. Pe parcursul dietei, sunt solicitaţi rinichii şi plămânii, pentru că lucrează intens pentru detoxifierea organismului.
8. De asemenea, în timpul monidietei, se consumă doi litri de apă pe zi.
Reţeta săptămânii
Monodieta cu cartofi
La micul dejun: Suc de citrice neîndulcit, infuzie de gălbenele neîndulcită, un cartof fiert sau copt la cuptor, fără sare şi fără unt.
La dejun: Cartofi fierţi cu condimente, fără sare şi fără unt, piure de cartofi, supă de cartofi sau cartofi gratinaţi, la alegere.
La cină : Cartofi preparaţi sub formă de piure, de supă sau gratinaţi, exceptând cartofii prăjiţi.