MORCOVII ţin plămânii sănătoşi
Respiraţie scurtă şi tuse. Acestea sunt primele semnale de alarmă pe care ţi le trimit plămânii. Nu le neglija! Specialistul Click!, dr. Cristina Bălănescu, ne dă azi cele mai importante sfaturi pentru sănătatea acestor organe.
Ţigările, poluarea, chiar şi dieta necorespunzătoare. Toate acestea vă pot distruge sănătatea plămânilor. În plus, până la boli grave, cum ar fi cancerul, nu e decât un pas.
Atenţie la cancer!
Statisticile arată că neoplasmul pulmonar (cancerul la plămâni) este într-un uşor regres în rândurile bărbaţilor, indiferent de categoria de vârstă. În schimb, numărul femeilor care fac această boală înregistrează o creştere constantă. Specialiştii se tem că, în curând, cancerul pulmonar va deveni prima cauză de deces.
Vitamina A, de bază
Pentru a nu avea probleme cu plămânii, este bine să introduceţi în alimentaţie alimente bogate în vitamina A şi caroten. Morcovii, spanacul şi ardeiul gras sunt doar câteva din legumele care nu ar trebui să lipsească din farfurie.
S.O.S. tusea!
Orice copil tuşeşte, mai ales la schimbarea de anotimp, când diferenţele de temperatură sunt importante. Dar dacă tuşeşte în sezonul cald, iar tusea este seacă şi persistentă, ar trebui să vă întrebaţi: nu cumva este un simptom al astmului? Copilul trebuie dus neapărat la medic.
Plante de leac
Pneumonia şi bronhopneumonia se pot ameliora cu o serie de plante medicinale.
Pentru uz intern sunt recomandate pătlagina, lichenul de piatră, bradul, iarba mare, trei fraţi pătaţi, scaiul vânăt, salvia, potbalul, nalba, cimbrul de munte, cimbrul de grădină, cimbrişor sau nuc. Pentru uz extern puteţi apela la muştar negru, muşetel, levănţică, rozmarin, isop, ienupăr.