Mucegaiul casnic: de ce apare și în ce mod îți poate afecta sănătatea

23 iunie 2021 21:12   Sănătate
Ultima actualizare:

Mucegaiul este un tip de ciupercă, ce se înmulțește prin spori și trăiește pe materii vegetale și animale.

Materialele de construcții, precum lemnul și gips-cartonul, mobilierul, covoarele, perdelele, cărțile, cutiile, pereții și aparatele electrocasnice pot reprezenta mediul ideal pentru formarea mucegaiului.

Mediul în care apare cel mai des mucegaiul este cel umed și slab ventilat. De aceea, cele mai frecvente locuri în care acesta se formează sunt bucătăriile, băile și subsolurile. Pentru a controla înmulțirea mucegaiului în interior este important să acorzi o atenție sporită nivelului de umiditate. Un sistem bun de ventilație și minimizarea umidității în interior contribuie la prevenirea dezvoltării mucegaiului în locuință.

Mucegaiul nu este întotdeauna ușor de recunoscut, este vizibil în special când formează o colonie. Adesea, arată ca o scamă, ca o mâzgălitură ori ca o pată. Cele mai frecvente culori ale mucegaiului sunt negru, verde și alb. Cu toate acestea, mucegaiul poate avea multe alte culori - de la gri până la portocaliu - în funcție de stadiul de dezvoltare.

De ce apare mucegaiul în interior și cum poți stopa dezvoltarea lui

Mucegaiul se dezvoltă doar când este suficientă umiditate pe o suprafață sau în aer. Acoperișurile care nu sunt etanșe, condensul cauzat de gătit, aburii de la dușul fierbinte, uscarea hainelor în interior și slaba circulație a aerului din casă sunt câteva dintre motivele care pot provoca apariția mucegaiului.

Cea mai la îndemână metodă de a stopa formarea mucegaiului este să reduci nivelul de umiditate, prin ventilarea unei camere, deschizând ferestrele sau ușa. Totodată, dezumidificatoarele și aparatele de aer condiționat ajută la reducerea umidității în aer. În mod ideal, umiditatea într-o cameră trebuie să fie sub 60%.

În plus, este important să folosești un aparat de ventilație în baie, dacă încăperea nu este dotată cu o fereastră, și să eviți uscarea hainelor în interior. Când gătești, folosește hota pentru a elimina aburii produși prin fierbere. De pildă, dacă alegi hote de bucatarie de la Beko, dotate cu cele mai performante filtre și tehnologii, vei scăpa rapid de mirosurile rezultate în urma gătitului, fără să consumi prea multă energie, astfel încât facturile la utilități nu vor fi mai mari.

Nu în ultimul rând, pentru a limita răspândirea mucegaiului, este indicat să folosești produse eficiente de îndepărtate a acestei ciuperci și să cureți imediat zona în care a apărut.

Ce efecte are mucegaiul asupra stării de sănătate

Mucegaiul poate provoca strănut, tuse, congestie nazală, respirație șuierătoare, infecții respiratorii, precum și agravarea astmului și a afecțiunilor alergice. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 300 de milioane dintre cazurile de astm la copii sunt cauzate de expunerea la igrasie și mucegai.

Persoanele susceptibile să aibă aceste simptome și să dezvolte și alte afecțiuni, precum depresia, sunt cele cu un sistem imunitar slăbit sau care suferă de alergii, astm sever și boli pulmonare. De asemenea, pot fi mai sensibili la efectele mucegaiului asupra sănătății bebelușii și copiii, precum și persoanele în vârstă.

Așadar, mucegaiul casnic are efecte negative asupra stării de sănătate, în special din cauza sporilor care se înmulțesc și se răspândesc în aer, cu precădere vara și toamna. Păstrarea curățeniei în locuință, precum și un sistem de ventilație eficient contribuie la stoparea formării mucegaiului.

Mai multe