Mucegaiul din pernă care poate provoca o boală letală

16 februarie 2016 12:52   Sănătate
Ultima actualizare:

Există un mucegai microscopic care se formează cu timpul pe pernă și ai cărui spori eliminați pot provoca o boală de plămâni extrem de gravă. Aceștia pătrund în organism prin inhalare și la început provoacă simptome similare unei răceli banale.

Inițial a crezut că are o simplă răceală

Stewart Armstrong, un bărbat în vârstă de 36 de ani a avut o asemenea problemă. La început, acesta a crezut că s-a ales cu o simplă răceală deoarece avea febră, frisoane, amețeli și un auz înăbușit, relatează Daily Mail. Cum după două luni situația sa nu se schimbase în bine, ci începuse chiar să tușească sânge, Stewart a fost nevoit să meargă la medic. După mai multe analize, doctorii au ajuns la concluzia că bărbatul suferea de aspergiloză, o infecție fungică (adică de la un fel de ciupercă/mucegai) la nivelul plămânilor.

Un mucegai care poate fi letal

Cauza infecției este astfel mucegaiul Aspergillus, ai cărui spori se regăsesc oriunde în jurul nostru, circulând prin aer și fiind uneori inhalați de unele persoane. Aceștia pot chiar pătrunde în aerul condiționat sau în sistemele de ventilație. Ca orice alt mucegai, acesta se formează în mediile călduroase și umede. Astfel, poate să se formeze în băi și bucătării. Dacă este netratată la timp, boala provocată de mucegaiul Aspergillus poate degenera și chiar să devină letală.

Câteva lucruri importante despre mucegaiul Aspergillus

Cei care suferă de astm sunt mai vulnerabili

În mod normal, sistemul imunitar al majorității oamenilor pot distruge sporii inhalați. Persoanele care suferă de exemplu de astm sau au avut o operație la nivelul plămânilor, sunt mult mai vulnerabile. Problema este că sistemele medicale actuale nu pot detecta cu precizie infecțiile cu acest mucegai. Statisticile arată că anual, în jur de 700 de oameni sunt afectați de Aspergillus.

Boala provocată nu poate fi vindecată

Starea lui Stewart se înrăutățise drastic. Aparentele simptome ale răcelii se înrăutățiseră, tușea cu sânge și slăbise brusc. În cele din urmă, bărbatul a fost diagnosticat cu aspergiloză pulmonară cronică, afecțiune care nu se poate vindeca, ci doar trata pentru a nu lua amploare și să devină letală. După ce i s-a prescris un nou tratament (precedentul îi provocase o reacție alergică), doctorii i-au spus că dacă nu va funcționa, va mai avea 12 sau 18 luni de trăit. Acest tratament este extrem de scump (aproape 36.800 de euro pe an), dar este eficient și împiedică răspândirea fungilor.

Mai multe