Murele, o fabrică de vitamine şi minerale

18 iulie 2019 19:39   Sănătate
Ultima actualizare:

Pe cât sunt de mici, pe atât de puternice! Murele conţin şapte vitamine, nenumărate minerale şi oligoelemente, fiind tocmai bune de pus pe masă ca gustare. Iată cum poţi beneficia la maximum de calităţile vindecătoare ale acestor fructe de vară!

Răceli, febră. Pigmenţii care dau culoarea specifică murelor te salvează de răceli. Murele stimulează imunitatea, iar principiile active atacă viruşii, împiedicând mulţiplicarea şi infectarea celulelor sănătoase. Trebuie ştiut că murele conţin şi compuşi ai acidului salicilic, adică substanţa activă regăsită în aspirină, astfel că au efect de scădere a febrei, de diminuare a durerilor de cap şi musculare.

Arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal.  Pentru a scăpa de aceste probleme, poţi face o cură cu ceai de mure, minimum două căni pe zi. Frunzele de mure au efecte cicatrizante şi antiacide foarte bune.

Cancer. Aceiaşi pigmenţi cu efecte antivirale au un efect anticancerigen, potenţat de vitaminele şi mineralele cu proprietăţi antioxidante. Şi fibrele pe care le conţin din belşug ajută la protejarea împotriva cancerului cu localizare digestivă, dar şi al cancerului la sân, col uterin, al cavităţii bucale sau de colon.

Constipaţie. Alături de zmeură, murele sunt fructele cele mai bogate în fibre alimentare, care acţionează ca un piston, împingând materiile reziduale din intestin. De asemenea, acizii organici şi zaharurile complexe ajută la normalizarea florei intestinale.

Candidoza digestivă. Antocianii prezenţi în mure inhibă dezvoltarea acestui fung şi ajută la eliminarea sa din organism. O cură de 12 zile cu mure reprezintă un tratament delicios ca gust şi ajută la restabilirea echilibrului microbiologic la nivelul întregului tub digestiv. 

Diabet. Murele stabilizează glicemia, stimulează pancreasul, diureza şi normalizează valorile colesterolului.

Alergie. Murele sunt o sursă foarte bună de quercitină, o substanţă care diminuează reacţia alergică, având efect antihistaminic şi imunomodulator.

Degenerescenţă maculară.  Conţinutul mare de antociani şi de vitamine, în special vitamina C şi vitaminele din complexul B, recomandă murele ca pe un excelent mijloc de prevenire a acestei afecţiuni degenerative.

Îmbătrânire prematură. Mai multe studii au arătat că murele sunt extrem de bogate în substanţe cu efect antioxidant care protejează organismul de aşa-numiţii radicali liberi, care produc îmbătrânirea accelerată a ţesuturilor, degenerarea ADN-ului şi apariţia diferitelor afecţiuni specifice vârstei a treia, conform www.sfatnaturist.ro.

Mai multe