Mustul, cu bune şi cu rele
Parcă nu e toamnă adevărată dacă nu bem must! Dulce, aromat, plin de vitamine şi minerale, această băutură este considerată sănătoasă, însă trebuie băută cu moderaţie. Asta deoarece conţine foarte multe calorii.
Avantaje
Strugurii sunt foarte bogaţi în fibre, în antioxidanţi, polifenoli, în vitamina C (4-6 mg/100 ml), vitaminele PP, B6, B1, B2, potasiu , calciu, magneziu, sodiu, fier, zinc şi cupru. Prin stoarcere, odată cu eliminarea sâmburilor şi cojilor, o parte din aceşti nutrienţi se pierd. Dar nu toţi! Mustul rezultat rămâne plin de vitamine şi minerale, stimulează activitatea limfatică, elimină radicalii liberi, susţine curăţarea organismului de toxine, inclusiv de metale grele şi minerale, întăreşte sistemul cardiovascular şi furnizează cantităţi însemnate de calciu, curăţând concomitent ficatul şi rinichii, hrănind sistemul nervos şi endocrin. De asemenea, are efect laxativ, accelerează tranzitul şi combate constipaţia.
Dezavantaje
Prin stoarcerea oricărui fruct, se elimină fibrele şi o mulţime de alţi nutrienţi valoroşi, rămânând preponderent apă şi zahăr. De aceea, mulţi nutriţio-nişti nu recomandă sucurile de fructe. La fel se întâmplă şi în cazul strugurilor. Mustul rezultat este dulce, prin urmare bogat în zahăr şi în calorii. Prin stoarcere, strugurii acumulează peste 200 g de zaharuri pe litru. Un pahar de 250 ml de must conţine în jur de 200 de calorii, diferind puţin în funcţie de soiul de struguri folosiţi. Trei pahare de must echivalează, ca aport energetic, cu 1,5 kg de cartofi sau cu 4 pizza quatro formaggi. În acelaşi timp, mustul are un indice glicemic foarte ridicat, nefiind recomandat celor cu diabet sau celor care sunt la cură de slăbire. Un alt dezavantaj este acela că strugurii nu sunt spălaţi înainte, putând ajunge în must diverse pesticide, azotaţi şi bacterii care dau disconfort abdominal, reflux gastroesofagian etc.