Nebulizarea la copii, obsesie națională? Medic pediatru: ”Ar fi înțelept să încuiați în debara aparatul de nebulizat, dacă aveți un copil altfel sănătos”
Mai este foarte puțin până când va începe școala, iar odată cu ea vor veni și virozele specifice sezonului de toamnă care se răspândesc rapid la copiii care intră în colectivitate. Deja ne gândim la desele vizite la medic, la siropuri și aerosoli cu diverse substanțe menite să le amelioreze simptomele celor mici. Sunt însă doctori care spun că nebulizarea nu ar trebui indicată la orice răceală a copilului.
Medicul pediatru Mihai Craiu spune că nebulizarea este văzută ca un panaceu pentru orice tip de suferință, însă lucurile nu stau chiar așa. Mai mult, consideră că utilizarea acestei terapii ”la orice muc” al copilului.
”Protocoalele spun că utilizarea bronhodilatatoarelor (BD) în majoritatea formelor de bronșiolită este inutilă”
Pe pagina de facebook Spitalul Virtual pentru Copii, medicul Mihai Craiu explică faptul că în multe cazuri nebulizatorul este inutil.
”Suntem realmente dependenți emoțional (medici și părinți deopotrivă) de administrarea unor medicamente pe cale inhalatorie, cu ajutorul unui nebulizator, la primul muc în nasul copilului.
Ea este văzută ca un panaceu, pentru orice tip de suferință în spectrul aparatului respirator sau ORL. Copilul cu tuse, cu răgușeală, având nas infundat sau care sforăie primește imediat un coctail de "diverse" sub formă de medicație inhalatorie, pe cale nebulizată.
E bine? E rău? E util? Cum este, de fapt?
Automedicația e, în multe cazuri, inutilă și, uneori, chiar dăunatoare. Trebuie să apelăm la medic.
La un medic ce respectă protocoalele, nu la unul care inventează, exersându-și creativitatea, cu riscurile de rigoare.
Protocoalele spun că utilizarea bronhodilatatoarelor (BD) în majoritatea formelor de bronșiolită este inutilă. Și este descurajată folosirea lor încă din 2014”, precizează pediatrul.
”Ar fi înțelept să încuiați în debara aparatul de nebulizat, dacă aveți un copil altfel sănătos”
”Dar noi, în România folosim deseori argumentul pesimist că în lipsa utilizării BD, la copiii cu bronșiolită, va apărea agravarea acestora.
Știm că e inutilă utilizarea de rutină. Dar e periculoasă lipsa utilizării?
Acest articol recent din Pediatrics (poza) arată că NU există nici un pericol dacă reducem "superoferta" de nebulizări cu BD.
In 49 de spitale din SUA au fost analizate cele 446.696 prezentări de sugari cu bronșiolită acută, consemnate între 2010 si 2018. Un număr enorm!
Și s-a observat că scăderea majoră (de la peste 50% la ceva în jur de 20% a folosirii BD - deh, nici la ei nu respectă toți protocoalele și sunt invocate excepții de la regulă) a utilizării acestora NU au crescut ratele de spitalizare sau de revenire la Urgențe.
Concluzia mea: ar fi înțelept să încuiați în debara aparatul de nebulizat, dacă aveți un copil altfel sănătos. Nebulizarea de BD la domiciliu nu ajută nici un sugar cu bronșiolită!”, transmite dr Mihai Craiu.
Cum îți alegi un nebulizator potrivit
Un nebulizator este un aparat care vă ajută să inspirați un medicament sub formă de vapori printr-o mască sau un muștiuc. Nebulizatorii folosesc oxigen, aer comprimat sau energie cu ultrasunete pentru a ”sparge” medicamentul lichid și a-l livra în doza de care aveți nevoie.
Majoritatea oamenilor folosesc inhalatoare portabile pentru a-și lua medicamentele, pentru a-și curăța căile respiratorii sau pentru a trata infecțiile, scrie blf.org.uk.
Dacă ați fost sfătuit să utilizați medicamente pentru nebulizator, iată câteva elemente de care este bine să țineți cont atunci când vă alegeți un astfel de aparat.
Există multe tipuri diferite de nebulizator, care fiecare îndeplinesc cerințe diferite. Alegerea nebulizatorului potrivit depinde de natura afecțiunii de cât de des, cât de intens și unde veți utiliza dispozitivul.
Pentru ce boală folosiți nebulizatorul?
Diferitele boli ale tractului respirator afectează diferite părți ale sistemului respirator. Astm, bronșită și bronșiolită sunt exemple de boli ale tractului respirator inferior. Prin urmare, este important să alegeți un nebulizator care să furnizeze dimensiunea corectă a particulelor pentru boala tratată.
Cine va folosi nebulizatorul?
Pentru pacienții cu dificultăți respiratorii severe, nebulizatorii cu un nivel mai ridicat de nebulizare sunt mai buni, deoarece furnizează niveluri mai ridicate de ingredient activ nebulizat.
Pentru bebeluși și copii, un nebulizator silențios care formează o ceață mai fină poate fi mai plăcut și mai puțin deranjant atunci când medicamentul este inhalat.
Când se tratează pacienții cu boli multiple ale tractului respirator, se recomandă un nebulizator care poate produce diferite dimensiuni de particule.
Unde și cât de des va fi utilizat nebulizatorul?
Dacă doriți să utilizați nebulizatorul foarte frecvent, ar trebui să alegeți un nebulizator robust cu un efect de nebulizare ridicat, care să fie potrivit pentru utilizare intensivă.
Dacă tratamentul este necesar în diferite momente ale zilei, se recomandă un nebulizator ușor și portabil.
Dacă călătoriți mult, un nebulizator complet portabil, adică un nebulizator cu plasă este cea mai bună alegere.
Orice tip de nebulizator veți alege este important ca de fiecare dată înainte de a-l utiliza pentru diverse terapii să procedați așa cum vă recomandă medicii.
Citește și:Lidia Buble, cu aparatul de aerosoli şi ţintuită la pat!