Nouă afecțiuni tratate cu iederă: de la otită la ateroscleroză

12 iunie 2020 13:38   Sănătate
Ultima actualizare:
Content image

Iedera a fost folosită de secole de specialiștii în medicină populară pentru tratarea răcelilor, a reumatismului și a afecțiunilor ginecologice. Astăzi, planta este recomandată în tratamentul a peste 40 de probleme de sănătate.

Compoziția iederei este una foarte complexă. Beneficiile pe care le aduce organismului se datorează elementelor nutritive conținute: betacaroten, zaharuri, săruri minerale, iod, uleiuri eterice, alfa-tocoferoli, substanțe care stimulează producția de estrogen.

Cele mai importante afecțiuni tratate cu iederă

  • În tratarea aterosclerozei, ceaiul are efect vasodilatator. Zilnic, se consumă către două-trei cești, pentru un interval de 14 zile, iar după o pauză de 21 de zile, tratamentul se poate repeta.

Cum se prepară ceaiul de iederă:

Se pun la fiert două lingurițe de frunze și de rămurele tinere de iederă în 250 ml de apă. Ceaiul se fierbe timp de 10 minute.

  • În cazul infecțiilor localizate la nivelul urechilor, se folosește tinctura de iederă. Aceasta se încălzește la temperatura corpului, apoi bolnavul își toarnă în urechea infectată trei picături de tinctură și stă cu capul culcat pe urechea sănătoasă timp de 30 de minute, după care va sta cu capul culcat pe urechea bolnavă. Tinctura reduce inflamația cauzată de otită. Tratamentul se aplică de 3-4 ori pe zi, până la vindecare.
  • Pentru bolnavii de bronșită, este eficient decoctul preparat din frunze de iederă. În acest scop, se fierb două lingurițe de frunze și rămurele tinere de iederă în 250 ml de apă. Ceaiul are efect antispastic și expectorant. De asemenea, tratamentul calmează și tusea.
  • Pentru erizipel, o boală infecțioasă acută a tegumentelor, este eficient tratamentul cu tinctură de iederă, sub formă de compresă. Se amestecă o linguriță de tinctură în 100 ml de apă. Cu ajutorul unui tampon de vată înmuiat în această soluție antiseptică se tamponează zonele afectate de infecție, de obicei mâinile și picioarele. Pansamentele se schimbă de 3-4 ori pe zi până la vindecare. Acest tratament are și efect antitermic, deoarece combate frisoanele și febra. 
  • Alopecia poate fi tratată cu tinctură de iederă. Intern, se administrează de trei ori pe zi câte 15 picături de tinctură diluate în 50 ml de apă. Tratamentul trebuie urmat cel puțin 21 de zile. În paralel, zilnic, se fac și tamponări locale cu tinctură de iederă amestecată cu tinctură de ardei iute (câte 15 picături din fiecare, diluate cu 50 ml de apă).
  • În cazul durerilor reumatice, compresele cu decoct sau tinctură de iederă sunt foarte eficiente. Decoctul se prepară din trei linguri de frunze de iederă, fierte în 200 ml de apă până când lichidul scade la jumătate. În acest ceai se umezește o bucată de pânză de bumbac, care se aplică pe locul dureros. Compresa se acoperă cu o bucată de plastic pentru a se păstra umedă. Pentru tratamentul cu tinctură, compresa este umezită cu 20 de picături de tinctură diluată cu 10 linguri de apă călduță. Compresa se menține pe locul bolnav timp de 30 de minute. Leacul ajută la calmarea durerii și la dispariția inflamației.
  • În cazul menstruației dureroase și abundente, se recomandă infuzia dintr-un amestec de plante: 40 g de iederă, cuișoare, coada șoricelului, 20 g de mărar și semințe de țelină. Se amestecă toate ingredientele și se opăresc cu patru linguri de apă, lăsându-se la infuzat 10 minute. Se strecoară și se bea călduță. Se consumă câte trei cești pe zi, în cure de șase săptămâni. Tratamentul se repetă de două ori pe an.
  • În cazul fracturilor, se aplică zilnic câte 2-3 cataplasme cu frunze fierte de iederă. Aceste comprese ajută la consolidarea osului și grăbesc vindecarea.
  • Iedera se folosește frecvent și în tratarea celulitei. Are proprietăți curative, antiseptice și antiinflamatoare, contribuind la eliminarea apei din țesuturi, destinde tegumentul și redă suplețea pielii.
Mai multe