Nu dormi bine? Ai grijă că faci infarct! Efectele lipsei de somn
Aveţi senzaţia că oricât de mult aţi dormi tot nu vă treziţi odihnit? Cercetătorii britanici de la Centrul Universitar de Cercetare din Surrey au descoperit că un regim de odihnă inadecvat ne predispune la boli precum diabetul de tip 2, obezitate şi, în cel mai rău caz, la grave afecţiuni cardio-vasculare.
Încă din 2013, cercetătorii britanici atrăgeau atenţia supra faptului că lipsa somnului „activează genele rele şi dezactivează genele bune”. Înseamnă că informaţia genetică din ADN-ul nostru suferă mutaţii majore din cauza lipsei de odihnă. Şi asta pentru că fiecare celulă din organismul nostru „citeşte” exact informaţia genetică destinată ei. Pentru a demonstra dezechilibrul din organismul nostru, cercetătorii au studiat un grup de voluntari care a dormit 7-8 ore timp de o săptămână şi a comparat probele ADN recoltate cu cele ale unui grup de voluntari care a dormit doar 6 ore timp de o săptămână. Astfel, s-a descoperit că nu mai puţin de trei sute optzeci de gene s-au modificat.
Culmea, în cazul celor privaţi de somn, s-au activat taman genele care predispun la apariţia bolilor de inimă, a cancerului şi a diabetului de tip 2. Mai mult decât atât: genele responsabile cu funcţiile de apărare a organismului au suferit o „dezactivare”. Din cele 380 de gene care au suferit mutaţii, 220 au fost afectate în mod direct de oboseala instituită în organism, 160 fiind readuse la normal printr-o alimentaţie corespunzătoare. Iată care este programul normal de somn în funcţie de vârstă:
- 0-3 luni – odihnă: 14-17 ore;
- 4-11 luni – odihnă: 12-15 ore;
- 1-2 ani – odihnă: 11-14 ore;
- 3-5 ani – odihnă: 10-13 ore;
- 6-13 ani – odihnă: 9-11 ore;
- 14-17 ani – odihnă: 8-10 ore;
- 18-25 ani – odihnă: 7-9 ore;