Nu folosi crema de soare rămasă de anul trecut!

18 mai 2013 14:51   Sănătate
Ultima actualizare:

Potrivit medicului estetician Dana Miricioiu, crema trebuie să aibă un spectru larg de protecţie, adică UVA şi UVB. Atenţie la cifra SPF. „Este fals mitul potrivit căruia cu cât SPF-up este mai mare, cu atât protecţia este mai mare. Cifra factorului de protecţie înseamnă altceva. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât te va proteja mai mult timp.

Pentru a afla cât timp eşti protejat, multiplicaţi cu 10 numărul SPF-ului scris pe cutie. De exemplu, dacă folosim o cremă cu SPF 15, aceasta ne va proteja 150 de minute, adică două ore şi jumătate. După acest timp, crema va trebui reaplicată pentru a avea efectul scontat", spune Dana Miricioiu, medic în cadrul Class MediSpa Bucureşti.

Chiar dacă ţi-au mai rămas creme de soare de anul trecut, nu le mai folosi. Factorul de protecţie conţinut nu mai este activ. El se inactivează prin deschiderea repetată a tubului. În plus, trebuie să ai în vedere faptul că le-ai ţinut mult timp prin soare şi că poate s-au degradat.

Dacă le foloseşti, rişti alergii. Cele mai eficiente sunt cremele conţinute în recipienţi metalici, cu rol de termos, care au un sistem de protejare a filtrelor UV. Iar asta prin faptul că oxigenul, căldura, lumina şi bacteriile nu pot pătrunde în interior. Prin urmare, ingredientele nu suportă niciun prejudiciu.

Un alt sfat este să foloseşti crema potrivită tipului tău de ten. Există formule non-comedogenice, dar şi formule hidratante şi hipoalergenice. Dana Miricioiu vă recomandă formule fluide şi hidratante, pentru ca filtrele de protecţie să intre rapid în acţiune. Nu uita să aplici crema cu 15-20 de minute înainte de a ieşi din casă. „Pentru faţă, femeile pot alege şi o cremă cu fond de ten încorporat.

În felul acesta, evită masca albicioasă pe care o lasă majoritatea cremelor de protecţie", mai spune medicul de la Class MediSpa.

Nu uitaţi! Există creme pentru faţă, pentru buze şi loţiuni pentru corp. Acestea din urmă nu rezistă mult timp pe faţă, deci folosirea lor pe această zonă  nu este recomandată deoarece pot să nu fie la fel de eficiente ca cele special destinate tenului.

Spray de protecţie solară pentru copii FPS 50+, nu conţine parfum şi e rezistent la apă, protecţie UVA/UVB ridicată, calmează, hidratează, iar vitamina E întăreşte sistemul de apărare propriu pielii împotriva radicalilor liberi, 74 lei/200 ml, la Eucerin.

Spray cu efect răcoritor de la NIVEA, creat atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, SPF 30, preţ 39,6 lei.

Balsam intensiv după plajă pentru faţă şi corp Sun Zone de la Oriflame, conţine aloe vera ce calmează pielea, 23,9 lei.

Şi părul trebuie îngrijit mai atent pe timp de vară. Sun Protection Cream de la Wella Professionals se aplică pe părul umed sau uscat, nu se clăteşte şi îţi protejează părul de razele soarelui. Preţ 57 lei.

Lapte hidratant cu protecţie solară SPF 25 de la Ivatherm, conţine ulei de măsline, aloe vera, vitaminele A, C, E, apă termală Herculane, 64,4 lei.

Cremă hidratantă cu caviar, protecţie UVA+UVB, 50+, e ambalată într-un sistem termic de protecţie, astfel încât oxigenul, căldura şi lumina nu pot pătrunde în interior, 65 euro, pe classmedispa.ro.

Gama de protecţie solară de la Pharmaceris S conţine substanţe cu factori de protecţie UVA şi UVB. Crema protectoare pentru ten SPF 50 e recomandată tenurilor sensibile şi cu probleme, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Preţ 43 de lei.

O cremă este valabilă între 3 şi 12 luni de la deschiderea tubului. E indicat în primul rând să verifici informaţiile despre valabilitate de pe ambalaj. Apoi, poţi să-ţi dai seama dacă o cremă este expirată în felul următor: „Produsului i se va schimba culoarea, aspectul şi mirosul. Urmăreşte dacă s-a uscat, a oxidat, s-a îngălbenit, a căpătat un miros urât. Dacă continui să o foloseşti, rişti alergii, iritaţii sau agravarea acneei, în cazul tenurilor grase", spune Aliona Ţinţu, biochimist în cadrul şcolii de machiaj Cotimanis Show.

Mai multe