Nu lăsaţi copilul mai mult de 15 minute pe zi în premergător! Iată de ce
Mulţi părinţi cred că premergătorul este esenţial în acea perioadă de tranzit în care copilul învaţă să meargă. În realitate, vă puteţi lipsi de el. Medicii atrag atenţia că acest tip de dispozitiv afectează mersul şi dezvoltarea neuro-motorie a copilului.
Ela Crăciun, prezentatoare TVR 1, blogger cunoscut şi mamă a trei copii a dezbătut subiectul cu medicul Elena Căciulan, preşedinte al Federaţiei Române a Asociaţiilor de Kinetoterapie. A aflat că premergătorul vine cu multe bile negre, una dintre ele fiind aceea că îi dă copilului o imagine greşită a mersului.
„Avem iluzia de independenţă pentru copil!”
„Copilul nu poate să îşi transfere greutatea de pe un picior pe altul şi astfel va fi privat de alternanţa de sprijin. Nu va învăţa niciodată să se echilibreze pentru că atunci când va fi obosit se va aşeza în scăunelul din premergător. Noi credem că îi asigurăm siguranţa, dar îi compromitem dezvoltarea neuro-motorie. Atunci când un copilaş stă în premergător, picioarele lui nu ating solul întotdeauna, pentru că musculatura spatelui nu are un tonus muscular adecvat, în felul acesta îi afectăm creşterea. Avem iluzia de independenţă pentru copil, dar atunci când jucăriile cad pe sol, în jurul lui, el nu va mai putea să le adune; nu are posibilitatea să iasă din acest dispozitiv atunci când este obosit şi nu mai vrea să mai rămână în acest aparat”, explică medicul.
De asemenea, în premergător, copilul nu poate să se caţere, să se agaţe, să se reechilibreze, să exploreze singur mediul. Nu îşi va folosi mâinile şi nu va avea dezvoltat reflexul de apărare, de agăţare. “Dacă îl punem totuşi în premergător, nu ar trebui să-l lăsam mai mult de 15 minute pe zi, pentru că bebeluşii au nevoie de libertate pentru a descoperi mediul înconjurător. Nu este o soluţie pe care aş recomanda-o părinţilor”, a declarat dr. Elena Căciulan pentru Ela Crăciun.