Nu le daţi copiilor dulciuri seara!
Mâncarea înghiţită chiar înainte de culcare se întorcea din stomac în esofag şi faringe - reflux gastro-esofagian - determinând iritarea gâtului (din cauza acidului prezent în conţinutul gastric), simptome asemănătoare cu cele din guturai şi alergii şi probleme de somn.
Un medic ORL american, dr. Julie L. Wei, de la Nemours Children's Hospital din Florida a numit această deprindere: boala „lapte şi fursecuri". Dacă vrei să combaţi această afecţiune iată ce-ţi recomandă dr. Wei:
- mergi la un specialist ORL dacă observi că problemele de somn (respiraţie dificilă, sforăit), oboseala, simptomele de „răceală" (nas înfundat sau care curge, usturimi în gât) nu trec în urma tratamentului obişnuit recomandat de medicul pediatru;
- ţine un jurnal al alimentaţiei copilului, pentru a şti ce şi cât mănâncă acesta şi a observa dacă anumite simptome sunt corelate cu anumite alimente. Adesea, părinţii nici nu-şi dau seama ce cantităţi mari de lactate şi dulciuri consumă copiii lor, decât atunci când încep să le înregistreze în jurnal.
- renunţaţi la obiceiul gustărilor înainte de culcare; ultima masă trebuie să fie luată cu oră şi jumătate - două ore înainte de culcare, pentru ca mâncarea să părăsească stomacul până la ora culcării. Nu se bea înainte de culcare decât apă - nu sucuri de fructe, lapte sau băuturi răcoritoare.
- reduceţi cantitatea de lactate şi dulciuri consumată seara; de exemplu, i se poate da copilului îngheţată, dar în timpul zilei, nu la masa de seară.
- daţi-i copilului gustări sănătoase - o banană sau biscuiţi din făină integrală, mai puţin acizi.
- tratează constipaţia; o dietă echilibrată, ce conţine cereale integrale, dar şi fructe şi legume bogate în fibre, poate atenua constipaţia. Laxativele pot fi folosite doar ocazional, iar dacă problema persistă, trebuie discutat cu medicul pentru rezolvarea situaţiei pe termen lung.