Nu mai scapi de tuse? Fă-ţi o radiografie pulmonară!

1 decembrie 2012 15:13   Sănătate
Ultima actualizare:

Nu doar fumătorii sunt expuşi riscului de cancer pulmonar. Şi cei care doar stau în preajma lor, cei care locuiesc la oraş şi sunt în permanenţă expuşi poluării pot dezvolta aceasta gravă maladie. Doctorul Iustina Fusu, vicepreşedintele Ligii Române de Cancer, ne spune care sunt cauzele, simptomele, dar şi ce măsuri de prevenţie putem lua.

Simptome

Tusea nejustificată, iritativă, progresivă, care nu cedează la tratamentul obişnuit pentru tuse, trebuie să vă pună pe gânduri.Hemoptizia, adică tusea cu eliminare de sânge.Dureri toracice (apar la un sfert dintre bolnavi). Acestea sunt adesea cronice, surde şi se localizează difuz.Respiraţia grea. Infecţiile pulmonare şi de tract respirator repetate, cum ar fi pneumonii sau bronşite, pot reprezenta un semnal de alarmă sugestiv pentru cancerul pulmonar.Scădere în greutate, alterarea stării generale.

Cauzele apariţiei bolii

La peste 90% dintre pacienţi, cauza apariţiei cancerului pulmonar o reprezintă fumatul. Contează foarte mult şi vârsta la care individul se apucă de fumat, numărul de ani în care a fumat, cantitatea de ţigări pe zi şi conţinutul de nicotină al ţigărilor respective. Specialiştii estimează că o persoană care fumează mai mult de un pachet pe zi are un risc de a dezvolta cancer pulmonar de 20-25 de ori mai mare comparativ cu un nefumător. Dacă persoana renunţă la fumat, riscurile se reduc treptat în timp, însă destul de greu.

Fumatul pasiv este la fel de periculos. Astfel, dacă stai zilnic alături de un fumător sau dacă mergi des în baruri/cluburi, eşti la fel de expus pericolului. Fumatul pasiv este incriminat în 25% dintre cazurile de cancer pulmonar care apar la nefumători

 Poluarea de zi cu zi din marile oraşe. „Ceea ce respirăm în fiecare zi e din ce în ce mai otrăvit, mai toxic, mai poluant. Într-o lume plină de automobile şi ţigări veşnic aprinse pretutindeni, de praf şi coşuri industriale, nu vom mai putea spune cine s-a îmbolnăvit din cauza fumatului şi cine din cauza a ceea ce respira în fiecare zi. Nu eşti protejat dacă nu fumezi. Nu este suficient", explică medicul Iustina Fusu.

Apare după 40 de ani

Cancerul apare în urma expunerii prelungite la mediul poluant. Asta înseamnă că după vârsta de 40 de ani ar trebui să mergem periodic la medic şi, în caz că există simptome, să facem o radiografie pulmonară. Riscul creşte pe măsură ce înaintăm în vârstă, iar maximul incidenţei de boală este în jurul vârstei de 70 de ani.

Radiografia trebuie făcută anual

Dacă eşti fumător sau dacă stai într-un mediul poluant, e bine să mergi la control în fiecare an pentru a depista din timp cancerul de plămâni. Iar soluţia este efectuarea unei radiografii pulmonare. Liga Română de Cancer şi Fereraţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer continuă şi în 2012 campania de prevenţie şi informare cu privire la cancerul pulmonar, mesajul fiind „O radiografie îi poate salva pe cei dragi".

Preţul unei asemenea investigaţii este de 50 - 100 de lei. Din păcate, din cauza descoperirii tardive, majoritatea cazurilor de cancer pulmonar nu pot fi vindecate prin tratamentul actual.

Mai multe