Nu neglijaţi dinţii de lapte! Iată de ce sunt importanţi
Te gândeşti că dinţii de lapte ai copilului tău oricum vor fi schimbaţi şi că, în acest caz, nu are sens să te stresezi cu îngrijirea lor, cu mersul la stomatolog. Ei bine, nu e chiar aşa, susţine dr. Anca Vereanu, prezentatoarea emisiunii „Doctorul Casei” de la Acasă.
Primii dinţi definitivi apar la 6 ani, astfel că, între 6 şi 13 ani, când îşi schimbă dinţii, copilul are dentiţie mixtă, atât cu dinţi temporari, cât şi definitivi. Apoi, trebuie să ştii că dinţii de lapte sunt mult mai sensibili, au smalţul mai subţire, de aceea cariile evoluează mult mai rapid şi pot afecta şi dinţii definitivi. Acesta este doar un motiv pentru care trebuie tratate la timp, spune medicul stomatolog Anca Vereanu.
Al doilea motiv este că măsălele cariate duc la o proastă alimentare a copilului, care va evita anumite alimente pentru că nu le poate ronţăi. În al treilea rând, odată avansate cariile, dinţii încep să doară, ulterior moare nervul şi apare abcesul dentar. „Durerea de dinţi are efecte negative asupra psihicului copilului, care va refuza să meargă la medic pentru că îl doare.
Iar în acel moment, chiar tot ce îi face medicul este cu durere - trebuie făcută anestezie, care este injecţie, de care copiii fug. Practic, acesta este momentul în care se construieşte prima dată teama de dentist", spune specialistul.
Anca Vereanu
Sfatul pe care vi-l dă este să vă duceţi copilul la un simplu control stomatologic când nu are probleme. Astfel, el se va obişnui cu dentistul şi nu va ajunge să aibă infecţii sau carii deoarece ele vor fi depistate din timp şi tratate fără durere. Astfel, dentistul va fi prietenul copilului, nu duşmanul lui.
Dinţii pot fi, în general, îndreptaţi la orice vârstă, însă e mult mai uşor şi mai rapid în copilărie, iar asta pentru că şi osul maxilarului e mai puţin dur. „Problema apare când maxilarul e prea mic şi dinţii mai laţi. La nivel osos se poate interveni până la 13-15 ani. După această vârstă, îndreptarea se face doar cu sacrificiu de dinţi definitivi sau alte intervenţii chirurgicale.
Este bine să se poarte aparate mobile până la 12-14 ani, aparate care corectează forma arcadelor sau doar le lărgesc, pentru a da dinţilor definitivi posibilitatea să crească aliniaţi frumos. După 12-14 ani, se pot pune aparate fixe, care au rolul de a îndrepta poziţia dinţilor, dacă aceştia sunt rotiţi sau încălecaţi", mai spune medicul de la Acasă.
Copiii se spală pe dinţi încă de la apariţia primului dinte, de la vârsta de aproximativ 6 luni. Se foloseşte o periuţă adecvată vârstei şi, până la doi ani, o pastă de dinţi fără fluor. După doi ani, alegeţi paste de dinţi cu un conţinut mai mic de fluor decât cele pentru adulţi, iar după apariţia dinţilor definitivi (6 ani) poate fi folosită pasta de adulţi. Copiii trebuie învăţaţi să se perieze şi, până la 7-8 ani, să fie ajutaţi de părinţi.
Pastă de dinţi BIO Logona, cu aromă de căpşune, nu conţine ingrediente sintetice, 17,9 lei, pe www.life-care.com
Colgate are periuţe de dinţi pentru fiecare categorie de vârstă, începând cu primul dinţişor. Periuţele de dinţi Colgate Smiles sunt în ediţii speciale pentru băieţi şi fete şi costă 7,9 lei.
Pasta de dinţi este şi ea concepută pentru vârste diferite şi costă 6,2 lei.
GUM a dezvoltat o gamă de produse care oferă o remineralizare superioară pentru prevenirea cariilor şi protecţia împotriva eroziunii acide, fără creşterea dozei de fluor. Există paste de dinţi pentru copii de 2-6 ani şi pentru copii de 7-12 ani, la preţul de 15,7 lei fiecare, în Farmaciile Help Net. Încercaţi şi apa de gură cu aromă de portocală la 24,7 lei.