Nu pune carne pe ultimul raft în frigider!
Spală înainte produsele!
„Bacteria listeria, de exemplu, se află în brânza degresată, carnea rece, paste şi chiar în peştele afumat. Ea rezistă la temperaturi scăzute de până la -1 grad Celsius", susţin specialiştii.
Listeria poate produce meningită şi chiar septicemie. De aceea în cazul alimentelor menţionate mai sus se recomandă caserolele sau foliile aseptice.
Nu pune niciodată carnea pe raftul de sus!
Carnea pusă pe ultimul raft este principala cauză a toxiinfecţiilor. Un exemplu de „aşa nu" este aruncarea unui pui scos de la dezgheţat peste o salată.
Acesta poate avea bacteria campilobacter care e distrusă prin prăjire sau fierbere. Salata nu se bucură de acelaşi tratament şi automat ne poate îmbolnăvi de diaree infecţioasă.
Cumpără o cutie de brânză!
Nu pune niciodată brânza în acelaşi recipient cu alte produse. Calitatea ei se alterează şi fermenţii din compoziţia ei produc reacţii chimice necontrolate în contact cu alte produse.
Dacă este aşezată în proximitatea legumelor sau a cărnii se poate infecta cu listeria sau E.Coli. Brânza se ţine pe rafturile de jos întotdeauna şi numai în caserole.
Ai grijă la pilaf sau orez cu lapte!
Nu ţine mai mult de trei zile preparatele din orez în frigider. Bacteria bacillus cereus este un microorganism aflat în orez, cereale şi ardei iuţi. De cele mai multe ori cauzează diaree şi senzaţie de vomă. Se recomandă păstrarea pe rafturile din mijloc în recipiente acoperite.
Nu verifica produsele după miros
Industria alimentară a reuşit să reducă simţitor numărul bacteriilor din produsele semi-procesate.
Odată cu îndepărtarea lor, evoluţia firească a produsului este încetinită. Astfel, produse vechi sau alterate nu vor mai avea un miros respingător.
Însă asta nu înseamnă că nu sunt nocive pentru organism. Ele dezvoltă ciuperci care apar în produsele mai vechi de trei zile care au fost păstrate în frigider.