Nu-ţi trata copilul cu antibiotice când e răcit!
Suntem în plin sezon al virozelor respiratorii, iar copiii, pentru că au sistemul imunitar incomplet dezvoltat, sunt cei mai vulnerabili. Infecțiile respiratorii virale se manifestă sub formă de răceală sau gripă şi sunt foarte contagioase. Bolnavul trebuie ţinut acasă şi tratat cu antiinflamatorii, antitermice şi remedii naturiste. Dar nu cu antibiotice.
Rolul antibioticelor este să stopeze o infecţie produsă de bacterii. Răceala este o infecţie virală, produsă de virusuri, nu microbiană, prin urmare antibioticele nu-şi au locul, sunt ineficiente. Doar slăbesc şi mai mult sistemul imunitar. „O răceală se tratează corect cu medicamente ce au efecte antitermice (combat febra), antialgice (combat durerea), antiinflamatorii (combat inflamaţia şi ameliorează starea generală). Este greşită abordarea unor părinţi de a administra antibiotice la primele semne de răceală. Dacă cel mic are febră, nu înseamnă că trebuie să i se dea antibiotic”, a declarat Prof. Dr. Mircea Nanulescu, unul dintre specialiştii care dau sfaturi pe platforma www.modeleazacopilaria.ro.
Este drept că infecţiile de natură virală incorect tratate pot degenera în forme bacteriene, din sfera ORL (otită, sinuzită) şi atunci da, dai fuguţa la medic. Semnalele de alarmă, la bebeluşi şi copii mici, sunt următoarele, mai spune specialistul: respiraţie dificilă, lipsă de energie, somnolenţă, alimentaţie dificilă, febră peste 39 grade Celsius.
Ca că tratezi corect o răceală, ai în primul rând grijă la alimentaţie! Dă-i fructe şi legume bogate în vitamina C, sucuri naturale, făcute în casă, care îi întăresc imunitatea, supă caldă de pui, considerată un cel mai bun remediu naturist în răceală, miere şi propolis pentru afecţiuni ale gâtului, masaj cu loţiuni mentolate şi inhalaţii pentru desfundarea nasului.