Nutrienţii care "ţin sub control" hipertensiunea

23 iunie 2014 16:24   Sănătate
Ultima actualizare:

Hipertensiunea arterială a devenit în ultimii ani o afecţiune tot mai des întâlnită, inclusiv în rândul tinerilor. De aceea, modalităţile de prevenire a bolii şi cele de control sunt atât de importante indiferent de vârstă. Află din rândurile următoare cum poţi preveni prin alimentaţie apariţia acestei boli!

Una dintre cele mai cunoscute şi la-ndemână modalităţi de prevenire a hipertensiunii arteriale este cea a restricţiei de sare din alimentaţie.

Pentru ca planul de prevenire a hipertensiunii să fie complet, pe lângă reducerea cantităţii de sare este necesar ca alimentaţia să cuprindă şi alţi nutrienţi, cu efect de control a bolii. Printre aceştia se numără potasiul, calciul, fibrele, acizii graşi Omega-3 şi magneziul.

Potasiul

Esenţial pentru sănătatea creierului şi a inimii, potasiul are un rol important în prevenirea hipertensiunii arteriale. Mineralul este cel care susţine activitatea inimii şi ajută la reglarea ritmului cardiac.

Rezultatele numeroaselor studiilor efectuate au arătat că o alimentaţie bogată în potasiu poate reduce şi ţine sub control hipertensiunea arterială. Cele mai bune surse de potasiu din alimentaţie sunt cartofii, spancul, roşiile, bananele, portocalele şi fructele uscate.

Calciul

Calciul este necesar pentru contracţia şi relaxarea muşchiului cardiac, fiind unul dintre nutrienţii esenţiali în prevenirea hipertensiunii. Deficienţa de calciu din organism poate duce la creşterea cantităţii de sodiu, ceea ce favorizează apariţia acestei afecţiuni.

Laptele cu o cantitate mai mică de grăsimi, iaurtul, legumele cu frunzele verzi, migdalele, seminţe de susan şi tofu sunt principalele surse de calciu din alimentaţie.

Află mai multe pe clicksanatate.ro 

Mai multe