O dietă benefică pentru persoanele alergice

9 mai 2014 19:11   Sănătate
Ultima actualizare:

Alergiile sezoniere reprezintă un coşmar pentru persoanele alergice. Nutriţioniştii consideră că există o strânsă legătură între intoleranţa alimentară şi alergiile sezoniere.

În acelaşi timp, când persoana alergică are un sistem imunitar puternic, atunci ea poate depăşi cu mai multă uşurinţă impactul provocat de numeroasele categorii de alergeni. Pentru a îndepărta riscul reacţiilor alergice, mulţi medici au ajuns la concluzia că această categorie de bolnavi trebuie să găsească soluţii pentru a scăpa de reacţiile alergice. Foarte important pentru alergici este să elimine o vreme, din hrana lor cotidiană, anumite alimente, spun specialiştii :

Pe primul loc se situează carnea şi proteinele de natură animală. Aceste alimente este bine ca, cel puţin cinci-şase săptămâni, să nu figureze în meniul cotidian al bolnavului alergic.

Totodată, persoanele alergice nu trebuie să consume grăsimi, nici fructe oleaginoase, cum ar fi nucile, seminţele, alunele, atât de bogate în grăsimi, chiar dacă acestea sunt vegetale.

Alergicii nu trebuie nici măcar să deguste băuturi energizante sau alcoolice, ceai negru, cafea, ciocolată, cacaua şi nici alimente care conţin aditivi alimentari, conservanţi şi arome puternice.

Mai ales primăvara, procentul persoanelor alergice creşte îngrijorător, iar principalii alergeni sunt polenul, praful, părul de animale. Nutriţioniştii europeni recomandă acestor bolnavi să evite pepenele galben, castraveţii, seminţele de floarea-soarelui, muşeţelul şi suplimentele pe bază de echinaceea.

Monodieta-un tratament benefic pentru alergie

Nutriţioniştii au ajuns la un consens în privinţa unui tratament- monodieta. Acesta trebuie urmat un interval de patru săptămâni. Monodieta s-a dovedit benefică pentru alergici, deoarece previne şi combate reacţiile alergice şi revigorează sistemul imunitar.

*În prima săptămână, alergicii trebuie să bea zilnic sucuri proaspete de fructe bogate în vitamina C (kiwi, fructe de pădure, lămâie verde), remedii cu efect antialergic, deoarece scad concentraţia de histamină ( se bea câte 100 ml de trei ori pe zi).

*În a doua săptămână, alergicii trebuie să urmeze regimul monodietă cu sucuri de legume şi de fructe. De exemplu, sucuri preparate din mere-100 ml, struguri-100 ml şi sfeclă roşie-300 ml.. În fiecare săptămână de tratament, alergicul va introduce în hrană un aliment vegetal nou.

*După patru săptămâni, persoana alergică poate să consume şi câte un aliment care să conţină proteine; dacă acesta nu este tolerat de organism şi produce reacţii alergice, bolnavul trebuie să-l schimbe cu altul.

*Treptat, hrana alergicului poate fi îmbogăţită cu câte un aliment nou, dar sucurile de fructe şi de legume nu trebuie eliminate definitiv din hrană.

Mai multe