O digestie bună te face să te simţi în formă

10 mai 2016 21:41   Sănătate
Ultima actualizare:

Starea de bine a organismului nostru porneşte de la sănătatea sistemului digestiv. Când flora intestinală este bună, ea va ajuta digestia, iar vitaminele şi minerale esenţiale corpului sunt asimilate optim. Astfel, vom ţine departe bacteriile, paraziţii şi virusurile.

Oricine a avut, la un moment dat, o problemă digestivă, cauzată de alimentaţia dezechilibrată. Specialiştii spun că mesele copioase, cu mâncăruri bogate în grăsimi sau de tip fast-food, masticarea insuficientă a alimentelor, consumul excesiv de alcool şi tutun, precum şi stresul sau antibioticele sunt cauzele principale ale afecţiunilor digestive. Când aparatul digestiv nu funcţionează corect, atunci poţi suferi de: balonare, constipaţie, diaree, gaze, arsuri la stomac sau reflux, sindrom de colon iritabil. Dacă nu sunt tratate, aceste afecţiuni se pot transforma în probleme mult mai grave de sănătate, conform www.alegesanatos.ro. Iată  câteva sfaturi de care trebuie să ţii cont pentru a scăpa de problemele intestinale şi pentru a aduce, în schimb, echilibru sistemului digestiv.

  • Redu stresul. Stresul are capacitatea de a interfera cu sistemul digestiv. Există numeroase modalităţi de a-l reduce: exerciţii de respiraţie, mersul pe jos, dans, meditaţie sau yoga.
  • Mestecă mâncarea în mod corespunzător. Procesul de digestie începe încă din cavitatea bucală, de aceea este foarte important ca masticaţia să se realizeze corespunzător. Dacă mesteci foarte bine alimentele, vei uşura munca necesară digestiei. 
  • Consumă alimente naturale, care nu au fost procesate. Alimentele modificate sunt extrem de toxice pentru organismul tău, având un conţinut crescut de zahăr, sare, arome şi conservanţi. Corpul tău nu recunoaşte alimentele false şi nu le poate digera corect.
  • Mănâncă alimente fermentate. Acestea fac minuni pentru organism. Prin consumul de alimente fermentate în mod regulat, te vei bucura de beneficiile ”bacteriilor bune” – bacterii probiotice esenţiale pentru echilibrul florei intestinale.
  • Astfel, include în dietă: varza acră, castraveţi muraţi, chefir, iaurt sau ceai Kombucha.
Mai multe