Obiceiuri alimentare sănătoase care te ajută să ții diabetul la distanță

26 ianuarie 2021 18:46   Sănătate
Ultima actualizare:

Toate alimentele pe care le consumăm sunt descompuse în cadrul unor procese metabolice, care au loc în primul rând în pancreas, organul responsabil cu producerea insulinei. Descompunerea ajunge până la stadiul de glucoză, forma sub care se regăsește zahărul în sânge, principala sursă de energie pentru organism. Pentru ca glucoza să poată ajunge în interiorul celulelor este nevoie de prezența insulinei, un hormon esențial pentru buna funcționare a metabolismului.

Însă, la persoanele cu diabet, pancreasul fie produce prea puțină insulină, fie celulele nu au o reacție adecvată la insulina care este secretată. Astfel, organismul pierde principala sursă de combustibil, chiar și în condițiile în care sângele conține cantități mari de zahăr. 

Alimentația – cheia pentru o viață sănătoasă

Prin alimentație, asigurăm organismului substanțele nutritive de care are nevoie pentru desfășurarea activităților fiziologice și este una dintre cele mai importante componente ale stilului nostru de viață, alături de activitatea fizică, sănătatea mintală și somnul. Urmând câteva principii alimentare sănătoase, ne putem menține starea de sănătate în parametri optimi și evităm dezvoltarea de boli care pot avea consecințe grave.

Una dintre afecțiunile cele mai răspândite ale sistemului nostru endocrin, responsabil cu reglarea metabolismului, este diabetul. De aceea, este important să previi din timp apariția bolii, să evaluezi toate riscurile asociate și, acolo, unde este nevoie, să urmezi tratamentul corect pentru diabet zaharat. Pentru a avea o stare de sănătate bună, este necesar să eviți acumularea de zaharuri în sânge care crește riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă.

Alimentele pe care le consumăm în dieta noastră zilnică influențează în mod direct starea noastră de bine și ne ajută să evităm îmbolnăvirile și complicațiile unor afecțiuni care, în stare incipientă, pot părea banale și ușor de gestionat. De aceea, este important să avem o alimentație cât mai variată, care să ne asigure necesarul de vitamine și minerale, dar și aportul caloric optim pentru buna funcționare a organismului. Sunt alimente pe care ar trebui să le consumăm zi de zi, cum sunt cerealele integrale, fructele și legumele, lapte, brânză și iaurt. Ar fi ideal să ne construim regimul de viață astfel încât să mâncăm săptămânal carne albă, pește și ouă.

Ca regulă generală, se recomandă evitarea consumului de grăsimi saturate, de ciocolată, alimente hipocalorice de tip fast-food și îndulcirea băuturilor cu zahăr și alegerea unor îndulcitori mai sănătoși. 

Mai ușor să previi decât să tratezi 

Rolul zahărului este acela de a hrăni celulele din creier, care îl percepe ca pe o recompensă. De aceea, avem tendința de a consuma cantități mari de zahăr, iar renunțarea la acest obicei nu este deloc ușoară. Zahărul este un carbohidrat simplu care se transformă în glucoză în sânge și ne oferă energia de care avem nevoie. Glucidele simple se regăsesc și în fructe, legume sau produse lactate, însă acestea conțin și fibre care încetinesc procesul de asimilare și sunt mult mai benefice pentru organism.

Prin procesele metabolice, corpul transformă glucoza din sânge în energie, așa că pancreasul produce insulină, care are rolul de a scădea nivelul zahărului din sânge. Schimbarea bruscă ne face să ne simțim fără energie și avem nevoie să consumăm rapid ceva dulce. Astfel că ne aflăm într-un cerc vicios, în care pancreasul lucrează la capacitate maximă pentru a acoperi toate nevoile organismului, în timp ce noi simțim nevoia din ce în ce mai mare de zahăr.

Pentru a evita dezvoltarea de dereglări metabolice și apariția diabetului, este esențial să adoptăm un regim de viață sănătos și variat, cu 3 mese principale pe zi și 2 gustări. De asemenea, reducerea consumului de dulciuri, sucuri carbogazoase, alimente procesate sau prăjite este foarte importantă. Înlocuiește toate aceste obiceiuri nesănătoase cu legume, cereale integrale, lactate degresate, fructe (însă în cantități moderate) și carne slabă.

Ai grijă să menții greutatea corporală în limitele normale pentru vârsta și înălțimea ta. Ca regulă generală, indicele de masă corporală ar trebui să fie sub 25 kg/mp. Pentru a ne menține în acești parametri și pentru a ajuta procesele metabolice să se desfășoare normal, este nevoie să ne schimbăm obiceiurile alimentare și să găsim alternative sănătoase pentru consumul în exces de zahăr.

Diabetul zaharat, fie că este de tip I sau II, este o afecțiune care poate duce la apariția de complicații cu consecințe grave pentru stilul nostru de viață. Primul aspect pe care trebuie să îl avem în vedere și de care să ținem cont cât mai mult posibil este alimentația, care trebuie să urmeze câteva principii simple. Evitarea consumului de zahăr în exces și înlocuirea acestuia cu variante mult mai benefice pentru sănătatea noastră este primul pas spre o alimentație corectă, cu efecte pe termen lung asupra stării noastre de bine.

Mai multe