Operaţia care te scapă de ochelari: avantaje şi riscuri

18 mai 2019 18:41   Sănătate
Ultima actualizare:

Aveţi probleme cu vederea şi visaţi să scăpaţi de ochelari? Gândiţi-vă de două ori înainte de a recurge la operaţia de reducere a dioptriilor, vă sfătuieşte dr. Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie Bucureşti. Asta deoarece riscurile sunt mari.

Avantaje

Operaţia se face cu un laser special care modifică structura corneei, atât cât este necesar pentru ca imaginea să se reflecte corect pe retină. Durează doar 10-20 de minute şi nu necesită internare. Principalul avantaj e acela că vezi mai bine şi nu mai ai nevoie de ochelari. Operaţia este chiar indicată în cazurile în care există diferenţă de refracţie mare între cei doi ochi. „La ochelari, omul nu poate suporta o diferenţă mai mare de 3 dioptrii între cei doi ochi. Astfel, dacă ai dioptrii mari doar la un ochi, soluţia este fie o lentilă de contact, fie această intervenţie chirurgicală”, explică dr. Monica Pop.

Dezavantaje

Aici, lista e mai lungă. Atât de lungă, încât directorul Spitalului de Oftalmologie Bucureşti admite, simplu, că nu ar recomanda-o. „Acest tip de intervenţie are un accentuat scop comercial. Se face doar în privat şi costurile sunt mari (n.r. câteva sute de euro). Niciun medic oftalmolog din lume nu şi-ar face această operaţie pentru că ştie care sunt riscurile şi se teme. Cel mai mare risc e să-ţi pierzi vederea. Nu pe loc, ci în timp. Apoi, sunt pacienţi care acuză dureri, lăcrimare, înroşire a ochilor, fotofobie. De aceea, este absolut necesar să apelezi la un medic bun, cu experienţă, care să-ţi facă înainte toate investigaţiile necesare. Operaţia nu e pentru oricine. O cornee deficitară, spre exemplu, nu permite realizarea intervenţiei, există riscul ca în timp să apară procese de degradare. De asemenea, nu recomand niciodată această intervenţie pe ochiul ambliop, sau leneş, doamne fereşte dacă se întâmplă ceva”, atrage atenţia medicul Monica Pop. Trebuie să ştiţi că o operaţie reuşită nu înseamnă vedere „de vultur”. Vei vedea exact la fel cum vedeai cu ochelarii, nu mai bine.

Cui îi e interzisă

Operaţia nu se face copiilor, nici persoanelor a căror miopie evoluează. „Cel mai devreme se poate face la 22 de ani, doar dacă dioptriile nu au mai crescut în ultimii doi ani”, spune dr. Monica Pop.

Mai multe