Uleiurile vegetale pot trata insomnia
Grăsimile sau lipidele sunt substanţe organice grase, care constituie cea mai mare sursă de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grăsimi se eliberează 9 calorii. De asemenea, o alimentaţie bazată pe grăsimi sănătoase oferă nutriţia ţesuturilor şi hidratarea lor, ceea ce le face mai elastice şi previne astfel durerile articulare.
În plus, sistemul nervos foloseşte grăsimile pentru construcţia învelişului de mielină (substanţa albă din creier). Acest ţesut conţine peste 70% grăsimi.
Folosind uleiuri vegetale presate la rece, medicina Ayurveda previne şi tratează afecţiuni ale sistemului nervos cum ar fi insomnia, stările de depresie şi anxietate, anumite forme de scleroză, stresul şi oboseala acumulată. Totuşi, trebuie să ştii că există două categorii de grăsimi şi cum să le alegi corect.
Uite ce categorii de grăsimi sunt şi cum să le alegi corect
GRĂSIMI SĂNĂTOASE:
Uleiuri presate la rece: floarea-soarelui, măsline, susan, nucă, dovleac, rapiţă. Alimente vegetale: nuci, seminţe de dovleac, floarea soarelui, inAlimente animale: peşte oceanic gras (ton, macrou, sardine, somon)
GRĂSIMI PERICULOASE:
Uleiuri rafinate: (floarea soarelui, măsline)Grăsimi animale saturate: carne grasă, unturăUleiuri vegetale hidrogenate: margarină, maioneze, biscuiţi, patiserie, fast-foodPrăjeli.
Veşnica dilemă: UNT sau MARGARINĂ ?
Au aproximativ acelaşi număr de caloriiUntul este natural, fără adaosuri chimicePersoanele sănătoase pot consuma 30 g de unt pe ziMargarina conţine grăsimi trans, cu efecte negative asupra sănătăţii.