Ceaşca de sănătate: Sucurile de fructe purifică organismul de toxine şi tratează o varietate de boli

27 august 2013 16:47   Sănătate
Ultima actualizare:

În acelaşi timp, aceste sucuri reglează metabolismul, curăţă organismul de toxine, întăreşte sistemul cardiovascular şi întârzie îmbătrânirea", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Sucul de mere previne infarctul

De câte ori treci printr-o perioadă mai dificilă, când eşte obosit sau atunci când afecţiunile cronice se manifestă cu o intensitate mai mare, sucul de mere este un remediu pe care poţi conta. În compoziţia sa există substanţe active importante-vitamine (A, B, C, B3), minerale (potasiu, fosfor, calciu), zaharuri, taninuri, pectină, substanţe care acţionează favorabil în cel puţin 60 de afecţiuni.

Când nivelul colesterolului din sânge este crescut sau valorile tensiunii arteriale depăşeşc limita normală, atunci o cură cu suc de mere nu trebuie amânată. Această licoare previne infarctul.

Cel puţin 12 zile, cardiacul trebuie să bea un litru (chiar un litru şi jumătate) cu suc de mere, leac cu efecte hipotensive şi depurative, benefic şi în tratamentul infecţiilor intestinale şi ale căilor urinare. Cura cu suc de mere este indicată şi bolnavilor de rinichi, de reumatism şi de ficat.

Chiar de la începerea curei, sucul de pere creează o stare de calm şi de relaxare asupra celui care bea zilnic un litru din această licoare. Totodată, sucul îndepărtează starea de încordare acumulată în timpul zilei. Puterea terapeutică a sucului de pere se datorează compoziţiei sale chimice, bogate în vitamine, minerale, hidraţi de carbon şi în pectine.

Este bine să ştii că para conţine o substanţă specifică, numită arbutină, care are proprietăţi antiseptice. De aceea, sucul de pere este recomandat în tuberculoză şi în infecţiile respiratorii cu stări febrile. De asemenea, nutriţioniştii recomandă acest suc şi în tratamentul altor boli: demineralizarea organismului, anemie, surmenaj şi astenie.

Pentru suferinzii de reumatism degenerativ şi pentru cei cu gută, este indicată o cură de zece zile cu suc de pere pentru că acest fruct stimuleză diureza şi elimină toxinele. În amestec cu suc de mere mai acrişoare (în părţi egale), sucul de pere (cu excepţia soiului bergamote) este recomandat bolnavilor de diabet, deoarece acest cocteil revigorează pancreasul şi stabilizează glicemia.

Sucul de gutui indicat în boli hepatice

Sucul de gutui stimulează pofta de mâncare a persoanelor cu imunitate scăzută, iar după o cură de 14 zile cu această băutură tonică, bolnavul îşi recapătă vigoarea.

Datorită bogăţiei de substanţe hrănitoare din compoziţia acestor fructe (vitamine -A, C şi B3, minerale, acizi organici, pectine, glucide şi mucilagii), sucul obţinut din aceste fructe este eficient într-o varietate de afecţiuni.

Cura cu suc de gutui trebuie urmată timp de două săptămâni, iar beneficiile nu sunt doar gustative; sucul fiind de folos în afecţiunile tubului digestiv, deoarece are proprietăţi antidiareice şi antihemoragice.

De asemenea, sucul îmbunătăţeşte activitatea ficatului şi este benefic bolnavilor care suferă de insuficienţă hepatică. În amestec cu sucul de afine, cura cu suc de gutui face minuni în afecţiunile pulmonare, în viroze, inclusiv în cazul bolnavilor cu colon iritabil. Doar persoanelor predispuse la constipaţie nu li se recomandă să consume suc de gutui. În timpul curei, se consumă câte 500 ml suc pe zi. .

Strugurii tratează mai bine de 90 de boli

Strugurii conţin minerale care întăresc organismul: calciu, fosfor, potasiu, fier, sodiu, dar şi vitamine : C,E şi complexul vitaminic B. În privinţa antioxidantului, numit resveratrol, care se găseşte în strugurii roşii, acesta este considerat un elixir mai ales pentru femei, studiile clinice dovedind că antioxidantul ameliorează activitatea hormonală, combate hipoplazia mamară (insuficienta dezvoltare a sânilor), infertilitatea, încetineşte considerabil procesul de îmbătrânire, cancerul de sân şi tumorile maligne în general.

Sucul de struguri, mustul, obţinut din struguri proaspeţi are o valoare calorică mare (900 calorii /l) şi este indicat în tratamentul a peste 90 de boli: inimă (controlează nivelul colesterolului şi îl împedică să se depună în artere), în afecţiuni pulmonare, renale, hepatice, în congestia ficatului, edeme, enterite, febră, furunculoză, disfuncţii ovariene, surmenaj, convalescenţă, reumatism, nefrite obezitate şi previne metastazele.

Deoarece sunt bogate în vitamine din complexul B, aceste fructe au efecte calmante şi sedative. Cercetările medicale au dovedit că persoanele care suferă de insomnii şi beau suc de struguri, timp de trei-patru săptămâni, îşi recapă somnul şi nu mai au nevoie de somnifere.

De asemenea, persoanele anemice, care se confruntă frecvent cu stări de oboseală, trebuie să urmeze o cură cu suc de struguri, fructe „unice" în nutriţie, deoarece curăţă şi regenerează organismul.

Reţeta săptămânii

Nectar de mere

Ingrediente: 4 kg de mere făinoase (golden sau ionathan), 1kg zahăr, 750 ml apă, ½ lămâie.

Preparare: Se spală merele, se taie felii, se curăţă de sâmburi şi de căsuţa lor, apoi se pun la fiert în 750 ml de apă. După ce au fiert, merele se trec prin sită, se lasă 15 minute să se răcească.

După aceea, se amestecă piureul obţinut cu zahărul şi se pune să fiarbă, la foc mic, cu lămâia tăiată în feliuţe subţiri şi coaja rasă. După ce a fiert, nectarul se lasă să se răcească, se toarnă în sticle care se închid ermetic, apoi se fierb în bain-marie. Nectarul se păstrează la rece şi este un tonic de care vom beneficia în anotimpul friguros.

Mai multe