Ce reacţii adverse pot avea anticoncepţionalele

3 septembrie 2013 7:24   Sănătate
Ultima actualizare:

Anticoncepţionalele trebuie administrate numai după consultarea unui medic ginecolog, pentru că ele pot avea efecte adverse, mai ales la femeile fumătoare, la cele care suferă de anumite boli sau care au risc crescut de a dezvolta o maladie.

Pot să scadă libidoul

Reacţiile adverse pot fi minore şi tranzitorii, cum ar fi greaţa, vărsăturile, ameţelile, durerea de cap, tensiunea în sâni, urticaria, sângerările vaginale în afara menstruaţiei, dar şi mai grave, precum hirsutismul (creşterea anormală a părului pe faţă, pe corp şi pe membre), problemele hepatice, diminuarea libidoului şi contactele sexuale dureroase care apar ca urmare a scăderii lubrifierii. Administrate pe termen lung, pilulele pot agrava anumite boli. Este cazul fibromului uterin şi a endometriozei (prezenţa de ţesut uterin în afara uterului).

Estrogenul provoacă retenţie de apă

Cea mai mare controversă în ceea ce priveşte reacţiile adverse ale anticoncepţionalelor este legată de creşterea în greutate. Pilulele cu o concentraţie mare de estrogen favorizează retenţia de apă, însă nu la toate femeile au acest efect nedorit. Studiile arată că doar 20% dintre femei iau în greutate şi, de obicei, creşterea ponderală apare la femeile tinere, sub vârsta de 20 de ani. Fluctuaţia de greutate nu depăşeşte de obicei trei kilograme. Pilulele cu o concentraţie redusă de estrogen nu au acest efect advers. De aceea, este bine să discuţi cu medicul ginecolog opţiunile pe care le ai.

Află mai multe pe clicksanatate.ro

Mai multe