Cum te păcăleşti în faţa raftului cu alimente «pentru slăbit»

23 noiembrie 2013 14:17   Sănătate
Ultima actualizare:

„Uşor", „degresat", „fără zahăr"... Produsele „light", care îţi promit o siluetă de vis, te tentează de fiecare dată când faci cumpărături. Citeşte în revista „Click! pentru femei" de vineri cât sunt ele de eficace?

Dacă suferi de diabet sau ai anumite restricţii alimentare, produsele „light" pot fi o soluţie. Dar, dacă le cumperi ca să slăbeşti, ai grijă: unul din dezavantaje este faptul că eşti tentată să le consumi în exces. Vezi un iaurt degresat şi îţi zici: „Super! Pot să mănânc şi trei din astea, că nu îngraşă!". Greşit! Caloriile se adună! O altă capcană sunt băuturile aromatizate „0 zahăr", care te obişnuiesc cu gustul dulce.  

Citeşte etichetele!

Pentru că un aliment „light" îţi oferă mai puţine calorii, va avea fie zahăr în cantitate mai scăzută, fie grăsimi - fie mai puţin din amândouă. Atenţie însă! Un aliment care pierde din cremozitate sau din dulceaţă pierde şi din gust - iar savorile lipsă sunt, de regulă, compensate. Citeşte, deci, etichetele, comparând numărul de calorii, cantitatea de materii grase şi de zaharuri cu valorile produsului „normal".

Ce înseamnă «fără zahăr»

Acel „mai puţin zahăr" se obţine în 3 moduri: limitând cantitatea de zahăr adăugat; înlocuind parţial sau total zahărul, cu un îndulcitor; substituind glucoza sau zaharoza cu fructoză. În cazul primului procedeu, produsele sunt dietetice. În schimb, ultimele două sunt controversate, în ceea ce priveşte efectele asupra sănătăţii.

Alimentele degresate

Pierzând din grăsimi, produsele pierd, în principiu, şi din calorii. Dar le cam piere şi gustul. Ca să adauge un plus de savoare, producătorii folosesc aditivi, margarine, amidon modificat - sau zahăr. Alimentele total degresate pierd şi vitaminele A, D, K, E, necesare dezvoltării organismului. Prin urmare, scoate-le din alimentaţia copilului!

Adriana Vlad, specialist nutriţie şi fitoterapie, Clinica E-lite-Nutriţia, Deva

De regulă, în produsele light se folosesc îndulcitori sintetici precum aspartamul sau zaharina, care au un efect mai nociv decât zahărul. Se ştie că aspartamul (E 951) este unul dintre cei mai cancerigeni aditivi alimentari, fiind contraindicat mai ales la femei şi la copii. Ca alternativă sănătoasă, se recomandă stevia, sirop sau granule, şi mierea de albine. De asemenea, fructoza este o sursă naturală de zaharuri care nu dăunează sănătăţii.

Mai multe