Aşa cumperi alimente sănătoase pentru masa de Sărbători!

9 decembrie 2013 15:35   Sănătate
Ultima actualizare:

Pentru că în apropierea Sărbătorilor creşte consumul de produse alimentare, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) vă recomandă să cumparaţi produse alimentare numai din spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că alimentele au fost supuse controlului şi nu constituie un pericol pentru sănătate.

Cumperi din piaţă? Verifică ambalajul!

În cazul în care doriţi să cumpăraţi din târguri şi pieţe organizate special pentru această perioadă, trebuie să fiţi atenţi. Trebuie urmărit, în cazul produselor de origine animală ambalate sau neambalate, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătatea publică.

La ce să fii atent? Produsele trebuie să fie expuse în frigidere funcţionale şi curate, iar ambalajul să fie curat şi intact. Totodată, trebuie să se asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării. Etichetele sunt obligatorii. Pe acestea trebuie să scrie clar: tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate, conţinut.

La ce să fii atent când iei carne, ouă şi brânzeturi

Carnea de porc trebuie să aibă o culoare roşie, să fie elastică, iar dacă este apăsată cu degetul trebuie sa revină la forma iniţială, să nu rămână cu forma degetului impregnată.Carnea trebuie tocată în momentul cumpărării, iar dacă se cumpără carne tocată ambalată, trebuie să verifice eticheta, pentru a vedea care este termenul de valabilitate.Peştele proaspăt trebuie sa aibă ochii lucioşi, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Daca peştele este alterat, branhiile sunt cărămizii, solzii se desprind uşor si carnea este moale. Brânzeturile trebuie să fie vândute doar în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar). Atenţie la datele privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii (înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ pe cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi).Ouăle trebuie să fie vândute în locuri aflate sub supraveghere veterinară, ca să avem certitudinea că provin de la păsări sănătoase, din ferme autorizate şi controlate sanitar veterinar. Veterinarii vă recomandă să cumpăraţi cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon din spaţii amenajate şi autorizate.Foarte important! Vânzătorul trebuie să fie echipat corespunzător: să poarte halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Atenţie la «pomana porcului»!

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi şi vor fi supuşi unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii adverse. Dacă porcul are o altă boală infecţioasă riscaţi ca vânzându-l sau oferind carne sau produse obţinute de la acesta rudelor sau vecinilor, să le îmbolnăviţi şi acestora porcii din propriile gospodării. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul crescut în gospodărie este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.

Mai multe